Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy
Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.
Karp, czyli Wigilia tuż tuż
Za kilka dni podzielimy się opłatkiem i siądziemy do kolacji wigilijnej. Na stole nie zabraknie tradycyjnych potraw, które jemy w ten wyjątkowy dzień w roku. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. Tę rybę przeważnie smażymy. Chrupiąca i złota najlepiej smakuje, gdy jest świeża.
Czasem karpia usmażymy za dużo. Wszystkiego nie da się zjeść podczas kolacji wigilijnej i w kolejnych dniach świąt. Karp zostaje po świętach Bożego Narodzenia, a to oznacza pewien kłopot. Pojawia się pytanie, co z nim zrobić? Jak odgrzać usmażonego karpia?
Pokrój w plastry, zalej gorącą wodą i wypij po Wigilii. Unikniesz skutków przejedzeniaSposób na odgrzewanie karpia
Jak odgrzać usmażonego karpia? Najlepiej zrobić to bez użycia tłuszczu. Dzwonka ryby układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też użyć naczynia żaroodpornego. Karpia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rybę można też zawinąć w folię aluminiową lub przykryć nią naczynie. Wówczas karp nie wyschnie i nie straci smaku. Rybę odgrzewamy w piekarniku. Możemy użyć też patelni. Jednak w takim przypadku musimy starannie wybrać tłuszcz. Na czym nigdy nie odgrzewać na karpia?
Na tym nie odgrzewaj karpia
Nigdy nie używamy masła do odgrzania karpia na patelni. W ten sposób szybko przypalimy rybę, a szkodliwe substancje trafią wraz z nią do naszego organizmu. Lepiej użyć masła klarowanego, jednak trzeba pilnować temperatury odgrzewania. Nie może być zbyt wysoka, bo ryba będzie niejadalna.
Do odgrzania karpia nadaje się olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. Te tłuszcze sprawdzą się w wysokich temperaturach, ryba się nie spali i będzie smaczna. Dzięki takiemu sposobowi odgrzewania karpia będzie on mięciutki i zjemy go z prawdziwym apetytem. Pisaliśmy o tym, jak szybciej sparzyć kapustę do gołąbków. Polecaliśmy sposób na barszcz bez zakwasu na święta.
Źródło: fakt.pl