To ciasto zrobiło furorę na wielkanocnym stole. Jest lepsze niż mazurek
To ciasto znajdzie się na moim wielkanocnym stole. Jest zdecydowanie lepsze niż mazurek, a w dodatku zawsze się udaje. Zrób je, a zobaczysz, że zniknie do ostatniego okruszka. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę.
Lepsze niż mazurek
Mazurek to jedno z tradycyjnych, ale też jedno z trudniejszych w przygotowaniu ciast. Na szczęście istnieją ciasta, które robi się zdecydowanie prościej i szybciej. Jednym z nich jest to z przepisu poniżej.
W zeszłym roku cieszyło się sporą popularnością wśród mojej rodziny. W tym roku zrobię je ponownie i zastąpię nim mazurka. Poniżej przedstawię ci listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis. Upiecz je i zaskocz bliskich.
Co będzie ci potrzebne?
Składników potrzebnych do przygotowania tego ciasta jest sporo. Na szczęście nie są drogie, a być może większość masz w swojej kuchni. Zerknij na poniższą listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 125 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- 150 ml + 250 ml +125 ml wody
- 20 g cukru
- 100 g masła
- 2 opakowani budyniu
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- sok z cytryny
Przepis na ciasto
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Cały czas mieszając, partiami dodawaj cukier puder oraz żółtka. Do drugiej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, a następnie przesiej ją do miski z masą z jajek.
Wlej wodę (150 ml) i delikatnie wymieszaj składniki. Formę do pieczenia posmaruj margaryną. Wlej masę ciasta i rozłóż ją równomiernie. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
W garnku na małym ogniu gotuj wodę (250 ml), sok z cytryny oraz cukier. W 125 mililitrach wody rozpuść budyń i wlej go do garnka. Przez cały czas mieszaj. Gotuj do momentu zgęstnienia. Kiedy gęsta masa przestygnie, dodaj masło, a całość utrzyj.
Na upieczone ciasto wlej masę budyniową i równomiernie ją rozprowadź. Galaretkę rozpuść w wodzie. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij za pomocą miksera. Mieszając, partiami dodaj galaretkę i połącz ją w jedną masę. Przelej ją na masę z budyniu. Rozprowadź, a na wierzchu ułóż równo herbatniki. Ciasto odstaw do stężenia i gotowe.