Smakosze.pl Przepisy To ciasto zrobiło furorę na wielkanocnym stole. Jest lepsze niż mazurek
Fot. Canva /Kranalko93

To ciasto zrobiło furorę na wielkanocnym stole. Jest lepsze niż mazurek

31 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To ciasto znajdzie się na moim wielkanocnym stole. Jest zdecydowanie lepsze niż mazurek, a w dodatku zawsze się udaje. Zrób je, a zobaczysz, że zniknie do ostatniego okruszka. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę.

Lepsze niż mazurek

Mazurek to jedno z tradycyjnych, ale też jedno z trudniejszych w przygotowaniu  ciast. Na szczęście istnieją ciasta, które robi się zdecydowanie prościej i szybciej. Jednym z nich jest to z przepisu poniżej.

W zeszłym roku cieszyło się sporą popularnością wśród mojej rodziny. W tym roku zrobię je ponownie i zastąpię nim mazurka. Poniżej przedstawię ci listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis. Upiecz je i zaskocz bliskich.

ubijanie.jpg
Fot. Canva/Elena Photo
Od lat robię herbatę z forsycji. Ma zdumiewające właściwości

Co będzie ci potrzebne?

Składników potrzebnych do przygotowania tego ciasta jest sporo. Na szczęście nie są drogie, a być może większość masz w swojej kuchni. Zerknij na poniższą listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników
  • 125 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 150 ml + 250 ml +125 ml wody
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 opakowani budyniu
  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • sok z cytryny

Przepis na ciasto

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Cały czas mieszając, partiami dodawaj cukier puder oraz żółtka. Do drugiej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, a następnie przesiej ją do miski z masą z jajek.

Wlej wodę (150 ml) i delikatnie wymieszaj składniki. Formę do pieczenia posmaruj margaryną. Wlej masę ciasta i rozłóż ją równomiernie. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

W garnku na małym ogniu gotuj wodę (250 ml), sok z cytryny oraz cukier. W 125 mililitrach  wody rozpuść budyń i wlej go do garnka. Przez cały czas mieszaj. Gotuj do momentu zgęstnienia. Kiedy gęsta masa przestygnie, dodaj masło, a całość utrzyj.

Na upieczone ciasto wlej masę budyniową i równomiernie ją rozprowadź. Galaretkę rozpuść w wodzie. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij za pomocą miksera. Mieszając, partiami dodaj galaretkę i połącz ją w jedną masę.  Przelej ją na masę z budyniu. Rozprowadź, a na wierzchu ułóż równo herbatniki. Ciasto odstaw do stężenia i gotowe.

herbatniki.jpg
Fot. Canva/crystalbullet
Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Ma genialne zastosowania
Ta surówka z kapusty pekińskiej nie ma sobie równych. Podaję ją zawsze na świąteczny obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy