Smakosze.pl Dieta To jedna z najzdrowszych ryb. Nie ma w niej rtęci i metali ciężkich
Fot. Canva/Kzenon

To jedna z najzdrowszych ryb. Nie ma w niej rtęci i metali ciężkich

11 sierpnia 2024

Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.

Ryby, czyli którą wybrać?

Z rybami mamy pewien problem. Z jednej strony mamy świadomość, że należy często je jeść. Z drugiej strony wiemy, że ryby bywają naszpikowane rtęcią i metalami ciężkimi. Co więc mamy zrobić? W jaki sposób wybrać najzdrowszą rybę?

To wcale nie jest takie trudne. Wystarczy, że sięgniemy po znaną i lubianą rybę . Dlaczego warto jeść pstrąga? Ta słodkowodna ryba jest bardzo zdrowa i z łatwością kupimy ją w Polsce . Pstrąga śmiało mogą jeść dzieci i dorośli. Każdemu wyjdzie to na zdrowie.

pstrąg.jpg
Fot. Canva/gbh007
Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dni

Dlaczego warto jeść pstrąga?

W polskich wodach znajdziemy trzy gatunki pstrąga . To pstrąg tęczowy, potokowy i łososiowy. W sklepach z łatwością kupimy pstrąga tęczowego . W naturze rzadko się rozmnaża, ale jest z powodzeniem hodowany w specjalnych warunkach. Ryba osiąga od 40 do 60 cm długości.

Pstrąg tęczowy waży około 5 kg. Mięso tej smacznej ryby jest delikatne i niskokaloryczne. Polecane jest osobom, które chcą schudnąć i małym dzieciom . Warto, by tę wartościową rybę do swojej diety włączyły kobiety w ciąży i karmiąc piersią. Pstrąg tęczowy bogaty jest w kwasy omega-3 i w DHA, które odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu i wzroku u dziecka.

Pstrąg, czyli smak i zdrowie na talerzu

Pstrąg żyje w czystych wodach. To dotyczy też pstrągów hodowlanych. Ryby nie przetrwałyby w brudnej wodzie. Te smaczne i zdrowe ryby nie są naszpikowane rtęcią i metalami ciężkimi. Znajdziemy w nich tak zdrowy kwas dokozahksaenowy, czyli DHA . Organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować.

Pstrąg jest bogaty w kwasy omega-3, które dobroczynnie wpływają na pracę serca i układ krążenia . Szczególnie ważne, by osoby, które chorują na serce, często jadły tę rybę. Będzie nie tylko smacznie, ale też zdrowo. Pisaliśmy o tym, czego nie dodawać do kawy. Podawaliśmy pyszny sposób na kruche schabowe.

pstrąg
Fot. Canva/gbh007

Źródło: zdrowie.parenting.pl

Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę
Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy