Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.08.2024 17:51

Ta zupa jest 100 razy smaczniejsza od jarzynowej. Gotuję ją od razu na 2 dni

zupa cukiniowa
Fot. YouTube/Frühstück mit Adelina Kocht

W sierpniu cukinia to niekwestionowana królowa stołów. Wszyscy, którzy szukają urozmaicenia od leczo i faszerowanej, mogą spróbować tej świetnej cukiniowej zupy. Prawdziwy kawałek lata w garnku.

Zupa z cukinii

Przepisy z cukinii należą na początku sierpnia do najbardziej poszukiwanych receptur. Konkurować z nią mogą chyba tylko kurki i sezonowe owoce. Z przyjemnością więc dostarczamy tego przepisu na zupę warzywną skomponowaną wokół cukinii.

Przepis jest letni, ale nie dajmy się zwieść. Cukinia to warzywo całoroczne, przynajmniej jeśli chodzi o ofertę na naszych stołach. Zupa, która dziś jest lekkim letnim obiadem, może za kilka miesięcy stać się rozgrzewającym wywarem na chłody.

talerz zupy z cukinii
fot. Canva
Doprawiam nimi mięso i wkładam do słoików. Przetworami zajadamy się przez całą zimę

Cukinia z soczewicą

Zwłaszcza że cukinia występuje tu w ciekawym towarzystwie. Soczewica, bogate w białko warzywo strączkowe, sprawia, że danie to jest niezwykle pożywne. Łatwo też zapakować je w słoik i odgrzać na wczasach w polowych warunkach.

Składniki

  • ½ cukinii
  • 1 marchewka
  • 120 g soczewicy
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor
  • 500 g kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
  • 80 ml śmietanki
  • Sól, pieprz, tymianek, kurkuma
  • Masło klarowane

Zupa cukiniowa z soczewicą

Cukinię, ziemniaka i pomidora kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po dwóch minutach dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy tymiankiem. Podsmażamy przez 4-5 minut.

Warzywa zalewamy bulionem. Do zupy wrzucamy ziemniaki i soczewicę. Nakrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut. W czasie gotowania przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.

Do zupy dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki i pokrojonego pomidora. Próbujemy i przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Przed wyłączeniem palnika upewniamy się, że soczewica jest już miękka.

Wypróbuj też przepisy na konfiturę śliwkową z kakao i zapiekankę warzywną z serem.

zupa w rondlu
fot. Canva