To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie
Śniadaniowy klasyk składający się często z jednego składnika ma tyle przepisów, ilu miłośników. Ja jednak od lat stosuję ten Zaproponowany przez słynnego kucharza. Jedna prosta czynność decyduje o wybitnym smaku niby zwyczajnego dania. Zajmuje nieco więcej czasu, jednak gwarantuję, że warto spróbować.
Powolny przepis na szybkie danie
Gordon Ramsay przybliża swoim fanom kuchnię najwyższych lotów. W jego naukowej precyzji postępowania ze składnikami nie ma miejsca na błędy ani na skróty. Zasada ta stosuje się do wszystkich dań bez wyjątku, także do jajecznicy . Dzięki niej jednak jajka wychodzą delikatne i kremowe, jak nigdy wcześniej. Z tym przepisem przy odrobinie cierpliwości poradzi sobie każdy.
Co ciekawe, jajecznica w wersji słynnego kucharza nie ma prawie żadnych dodatków. To samo jajko usmażone na maśle, z niewielkim dodatkiem śmietany. Jak trudne może to być wyzwanie? Sprawdź sama, a przekonasz się, że warto.
Jajecznica wg Ramsaya
Celem powolnego smażenia jajecznicy jest utrzymanie kremowej konsystencji. Przerwy w podgrzewaniu mają służyć temu, by jajko było ścięte równomiernie . To sekret jajecznego kremu, którym jest ta jajecznica.
Składniki
- 3 duże jajka
- Łyżka masła
- Łyżka śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
Jak powoli smażyć jajecznicę
Jajka wybijamy do zimnego rondelka i dokładamy łyżkę masła. Rondelek stawiamy na mocnym ogniu i energicznie mieszamy przez około pół minuty . Kiedy ten czas minie, ściągamy rondelek z ognia i, nie przestając mieszać, studzimy go przez 10 sekund .
Następnie z powrotem odstawiamy rondelek na ogniu. Mieszamy pół minuty, zestawiamy na 10 sekund. Tę czynność powtarzamy jeszcze trzy razy.
Po ostatnim zdjęciu jajecznicy z ognia, dorzucamy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy dla podkreślenia kremowej konsystencji . Serwujemy po przyprawieniu solą i pieprzem, z pajdą świeżego, chrupiącego chleba i warzywami.
Sprawdź nasz przepis na odchudzającą kawę oraz poznaj najlepszy sposób na przypalone garnki .