Smakosze.pl Przepisy To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie
Fot. Shutterstock

To kluczowe podczas robienia jajecznicy. Wychodzi idealnie kremowa i smakuje jak marzenie

5 stycznia 2025

Śniadaniowy klasyk składający się często z jednego składnika ma tyle przepisów, ilu miłośników. Ja jednak od lat stosuję ten Zaproponowany przez słynnego kucharza. Jedna prosta czynność decyduje o wybitnym smaku niby zwyczajnego dania. Zajmuje nieco więcej czasu, jednak gwarantuję, że warto spróbować.

Powolny przepis na szybkie danie

Gordon Ramsay przybliża swoim fanom kuchnię najwyższych lotów. W jego naukowej precyzji postępowania ze składnikami nie ma miejsca na błędy ani na skróty. Zasada ta stosuje się do wszystkich dań bez wyjątku, także do jajecznicy . Dzięki niej jednak jajka wychodzą delikatne i kremowe, jak nigdy wcześniej. Z tym przepisem przy odrobinie cierpliwości poradzi sobie każdy.

Co ciekawe, jajecznica w wersji słynnego kucharza nie ma prawie żadnych dodatków. To samo jajko usmażone na maśle, z niewielkim dodatkiem śmietany. Jak trudne może to być wyzwanie? Sprawdź sama, a przekonasz się, że warto.

jajecznica na grzance
Fot. Canva
To może uratować twoją wątrobę. Pij, a wzmocnisz ten bardzo ważny narząd

Jajecznica wg Ramsaya

Celem powolnego smażenia jajecznicy jest utrzymanie kremowej konsystencji. Przerwy w podgrzewaniu mają służyć temu, by jajko było ścięte równomiernie . To sekret jajecznego kremu, którym jest ta jajecznica.

Składniki

  • 3 duże jajka
  • Łyżka masła
  • Łyżka śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Jak powoli smażyć jajecznicę

Jajka wybijamy do zimnego rondelka i dokładamy łyżkę masła. Rondelek stawiamy na mocnym ogniu i energicznie mieszamy przez około pół minuty . Kiedy ten czas minie, ściągamy rondelek z ognia i, nie przestając mieszać, studzimy go przez 10 sekund .

Następnie z powrotem odstawiamy rondelek na ogniu. Mieszamy pół minuty, zestawiamy na 10 sekund. Tę czynność powtarzamy jeszcze trzy razy.

Po ostatnim zdjęciu jajecznicy z ognia, dorzucamy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy dla podkreślenia kremowej konsystencji . Serwujemy po przyprawieniu solą i pieprzem,  z pajdą świeżego, chrupiącego chleba i warzywami.

Sprawdź nasz przepis na odchudzającą kawę oraz poznaj najlepszy sposób na przypalone garnki .

jajecznica na patelni
Fot. Canva
To ciasto robię bez grama mąki. Wyśmienity deser na Trzech Króli
Wymieszaj z goździkami i odstaw na 48 godzin. Ten syrop jest lepszy nawet od tego z liści laurowych
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy