Zupę szczawiową robię nawet zimą. Ten patent to hit w moim domu
Zimą mało kto pamięta o zupie szczawiowej. A szkoda, bo może dostarczyć wiele potrzebnych witamin. Tylko jak ją ugotować zimą, kiedy świeży szczaw nie występuje? Jest na to niezawodny sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent.
Jedna z najzdrowszych zup
E, C, A, B to witaminy, które przyswoimy jedząc szczaw. Dodatkowo nasz organizm wzbogaci się w duże ilości fosforu i potasu. Dzięki temu ta roślina pomoże nam chronić serce i wątrobę. Pomaga także w pracy jelit oraz pomaga organizmowi w produkcji krwi.
Zupa szczawiowa sprawi, że dostarczymy organizmowi te jakże potrzebne witaminy oraz pierwiastki chemiczne. W łatwy i smaczny sposób. W dalszej części tekstu znajdziesz niezawodny sposób na zupę szczawiową. Możesz się nią cieszyć nawet zimą.
Ułóż mandarynki i zalej tą masą. To ciasto mogę jeść non stop, po prostu pychotaJak zrobić tę przepyszną zupę szczawiową?
Przygotowanie zupy jest niezwykle proste i szybkie. Sprawdź, jakie składniki będą potrzebne. Lista jest krótka.
Składniki:
- 500 g szczawiu
- 1,5 litra bulionu
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- koperek
- pieprz
- sól
Do garnka wlej bulion i zagotuj. W tym czasie możesz posiekać liście szczawiu. Mają być nie grubsze niż 5 mm. Posiekany szczaw wrzuć do gotującego się bulionu i zmniejsz ogień. W mniejszej misce rozmieszaj śmietanę z niewielką ilością ciepłego bulionu. Zahartuje to śmietanę, przez co nie zważy się po dodaniu do zupy. Całość przelej do garnka. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Sprawdź smak i dopraw według uznania.
Na koniec ugotuj jajka na twardo. Zupę podawaj z przekrojonym na pół jajkiem oraz świeżo posiekanym koperkiem. Jak cieszyć się szczawiem nawet zimą? Wyjaśniamy to poniżej.
Skąd szczaw zimą?
O ile wiosną lub latem nie ma problemu z dostępnością szczawiu. O tyle zimą stanowi to poważną przeszkodę do ugotowania tej zupy. Z pomocą przychodzi wekowany w słoiku szczaw. Można również użyć sklepowego zamiennika.
To dzięki temu będziesz mieć możliwość ugotowania tej zdrowej i przepysznej zupy cały rok. Nawet zimą, kiedy każdy z nas potrzebuje dodatkowych witamin. Przeczytaj, także o niezwykłym składniku do pierogów oraz jak zrobić ekspresowe ciasto.