Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupę szczawiową robię nawet zimą. Ten patent to hit w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.01.2025 11:16

Zupę szczawiową robię nawet zimą. Ten patent to hit w moim domu

zupa szczawiowa
Fot. Canva

Zimą mało kto pamięta o zupie szczawiowej. A szkoda, bo może dostarczyć wiele potrzebnych witamin. Tylko jak ją ugotować zimą, kiedy świeży szczaw nie występuje? Jest na to niezawodny sposób. Jeszcze podziękujesz za ten patent.

 

Jedna z najzdrowszych zup

E, C, A, B to witaminy, które przyswoimy jedząc szczaw. Dodatkowo nasz organizm wzbogaci się w duże ilości fosforu i potasu. Dzięki temu ta roślina pomoże nam chronić serce i wątrobę. Pomaga także w pracy jelit oraz pomaga organizmowi w produkcji krwi. 

Zupa szczawiowa sprawi, że dostarczymy organizmowi te jakże potrzebne witaminy oraz pierwiastki chemiczne. W łatwy i smaczny sposób. W dalszej części tekstu znajdziesz niezawodny sposób na zupę szczawiową. Możesz się nią cieszyć nawet zimą.

szczaw.jpg
Fot. Canva
Ułóż mandarynki i zalej tą masą. To ciasto mogę jeść non stop, po prostu pychota

Jak zrobić tę przepyszną zupę szczawiową?

Przygotowanie zupy jest niezwykle proste i szybkie. Sprawdź, jakie składniki będą potrzebne. Lista jest krótka.

Składniki:

  • 500 g szczawiu
  • 1,5 litra bulionu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Do garnka wlej bulion i zagotuj. W tym czasie możesz posiekać liście szczawiu. Mają być nie grubsze niż 5 mm. Posiekany szczaw wrzuć do gotującego się bulionu i zmniejsz ogień. W mniejszej misce rozmieszaj śmietanę z niewielką ilością ciepłego bulionu. Zahartuje to śmietanę, przez co nie zważy się po dodaniu do zupy. Całość przelej do garnka. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Sprawdź smak i dopraw według uznania.

Na koniec ugotuj jajka na twardo. Zupę podawaj z przekrojonym na pół jajkiem oraz świeżo posiekanym koperkiem. Jak cieszyć się szczawiem nawet zimą? Wyjaśniamy to poniżej.

Skąd szczaw zimą?

O ile wiosną lub latem nie ma problemu z dostępnością szczawiu. O tyle zimą stanowi to poważną przeszkodę do ugotowania tej zupy. Z pomocą przychodzi wekowany w słoiku szczaw. Można również użyć sklepowego zamiennika.

To dzięki temu będziesz mieć możliwość ugotowania tej zdrowej i przepysznej zupy cały rok. Nawet zimą, kiedy każdy z nas potrzebuje dodatkowych witamin. Przeczytaj, także o niezwykłym składniku do pierogów oraz jak zrobić ekspresowe ciasto

szczaw w słoiku.jpg
Canva/@miki-tiger