Smakosze.pl Przepisy To mój ulubiony przepis na sernik, nie pęka i zawsze się udaje. Najważniejszy jest 1 składnik
fot. youtube.com/MogoMaja

To mój ulubiony przepis na sernik, nie pęka i zawsze się udaje. Najważniejszy jest 1 składnik

18 lipca 2024

Oto niezawodny przepis na sernik bez spodu. Idealne wykonanie tego ciasta nie jest łatwe, bo ma ono skłonność do pękania. Dzięki prostym poradom w całości eliminujemy to ryzyko.

Sernik z kaszą manną

Ciasto sernikowe, które szybko i wysoko wyrasta, a później równie szybko opada i przy tym pęka, to zmora kucharek i kucharzy. Niektórzy w ogóle rezygnują z przygotowywania takiego deseru , żeby nie podejmować ryzyka. A szkoda, bo osiągnięcie zamierzonego celu wcale nie jest trudne, jak udowadnia ten przepis.

Jednym z jego sekretów jest zastosowanie w cieście kaszy manny. Pełni ona podobną funkcję jak bułka tarta w kotletach mielonych – wyciąga z ciasta nadmiar wilgoci . Uważać należy też na to, jak mieszamy ciasto. Reszta pójdzie już łatwo.

mieszanie mąki i kaszy
fot. youtube.com/MogoMaja
Jeśli masz filet kurczaka, zrób ten przepyszny obiad. W moim domu to hit
Niemal nikt nie chce pracować w kebabie Filipa Chajzera. Wiemy, ile płaci swoim ludziom

Przepis na sernik

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału MogoMaja. Zbiera ona kilka różnych porad dotyczących pieczenia rozsianych po sieci i książkach kucharskich. Sernik można wzbogacić migdałami , można też pominąć rumowy aromat lub zastąpić go waniliowym.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego min. 10% tłuszczu
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 50 g kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Aromat waniliowy lub rumowy
  • Opcjonalnie: podprażone migdały

Domowy sernik bez spodu

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w mikserze z cukrem, aż masa będzie połączona. Stopniowo dodajemy po jednym jajku , mieszając po każdym, aż będzie rozprowadzone równomiernie w masie. Dzięki temu, że nie ubiliśmy białek na sztywno, sernik nie wyrośnie – a zatem także nie opadnie – tak mocno.

W osobnej miseczce mieszamy kaszę mannę z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do kielicha miksera i mieszamy, dodając aromat. Na końcu łączymy całość w mikserze z twarogiem. Na tym etapie można też dodać migdały.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 90 minut . Po tym czasie piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy. Pozwalamy ciastu stygnąć przez ok. 45 minut .

Wypróbuj też przepis na wielowarzywny ketchup i sposób na wybieranie ogórków do kwaszenia .

masa na sernik
fot. youtube.com/MogoMaja
Nigdy nie wkładaj ich do zamrażalnika. Skutki mogą być opłakane
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy