To moja ulubiona surówka do obiadu. Robię ją błyskawicznie z zaledwie 4 składników, zawsze pasuje
Przygotowanie surówki nie musi wymagać wiele pracy. Wystarczy kupić 4 produkty i połączyć je ze sobą. Taki dodatek pasuje do każdego obiadu. Skradł moje serce już od pierwszego spróbowania.
Moja ulubiona surówka z pora
Do wykonania smakowitej surówki do obiadu nie potrzeba wiele. Tym razem wykorzystam świeżutkiego por oraz jabłka o winnym smaku i takiej samej masie jak kuzyn cebuli i czosnku. Do sosu użyję 2 składników i doprawię go solą oraz pieprzem Prościej się nie da.
Składniki:
- 1 większy por
- 2 spore jabłka
- 50 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu np. takiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na tę surówkę dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Wykonanie natomiast zajmuje dosłownie chwilę. Co dokładnie trzeba zrobić? Szczegółowo wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Jak zrobić surówkę z pora? Zaledwie 4 składniki są potrzebne
Zaczynam od opłukania warzywa. Pora kroję w cieniutkie plasterki i umieszczam je na sicie. Sparzam wrzątkiem i otrząsam dokładnie z płynu. Umieszczam w większej misce.
Dodaję majonez oraz jogurt naturalny. Jabłko ścieram na tarce o większych oczkach. Delikatnie odciskam je z soku i dodaję do surówki. Mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem.
Wskazówka: jeśli chcecie, aby wasza surówka była nieco ostrzejsza, nie sparzajcie pora. Możecie też zastąpić cały majonez jogurtem lub użyć śmietany, jeśli akurat tylko ja macie w lodówce. Za każdym razem dostosujcie ilość przypraw do składu sosu.
Jak podać surówkę z pora?
Pyszna kompozycja 4 składników będzie pasowała zarówno do tradycyjnych mięsnych propozycji, jak i do obiadu z wegetariańskimi pulpetami z marchewki czy kotletami sojowymi. Koniecznie zaserwujecie też ziemniaki z wody.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zdrowe i smaczne surówki. Spróbujcie sycącej i pełnej smaku odsłony z czerwoną fasolą — po dodaniu makaronu lub kaszy może ona nawet stanowić samodzielne danie obiadowe. Polecamy też colesława z czerwoną kapustą .