Smakosze.pl Przepisy To moja ulubiona surówka do obiadu. Robię ją błyskawicznie z zaledwie 4 składników, zawsze pasuje
Screen z filmu na kanale YouTube Menu Dorotki

To moja ulubiona surówka do obiadu. Robię ją błyskawicznie z zaledwie 4 składników, zawsze pasuje

11 października 2023

Przygotowanie surówki nie musi wymagać wiele pracy. Wystarczy kupić 4 produkty i połączyć je ze sobą. Taki dodatek pasuje do każdego obiadu. Skradł moje serce już od pierwszego spróbowania.

Moja ulubiona surówka z pora

Do wykonania smakowitej surówki do obiadu nie potrzeba wiele. Tym razem wykorzystam świeżutkiego por oraz jabłka o winnym smaku i takiej samej masie jak kuzyn cebuli i czosnku. Do sosu użyję 2 składników i doprawię go solą oraz pieprzem Prościej się nie da.

Składniki:

  • 1 większy por
  • 2 spore jabłka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu np. takiego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na tę surówkę dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Wykonanie natomiast zajmuje dosłownie chwilę. Co dokładnie trzeba zrobić? Szczegółowo wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Pora na surówkę drobno kroję.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Menu Dorotki
Rodzina zwariowała, gdy podałam im takie śniadanie. To najlepszy dodatek do chleba, jaki znam

Jak zrobić surówkę z pora? Zaledwie 4 składniki są potrzebne

Zaczynam od opłukania warzywa. Pora kroję w cieniutkie plasterki i umieszczam je na sicie. Sparzam wrzątkiem i otrząsam dokładnie z płynu. Umieszczam w większej misce.

Dodaję majonez oraz jogurt naturalny. Jabłko ścieram na tarce o większych oczkach. Delikatnie odciskam je z soku i dodaję do surówki. Mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem.

Wskazówka: jeśli chcecie, aby wasza surówka była nieco ostrzejsza, nie sparzajcie pora. Możecie też zastąpić cały majonez jogurtem lub użyć śmietany, jeśli akurat tylko ja macie w lodówce. Za każdym razem dostosujcie ilość przypraw do składu sosu.

Jak podać surówkę z pora?

Pyszna kompozycja 4 składników będzie pasowała zarówno do tradycyjnych mięsnych propozycji, jak i do obiadu z wegetariańskimi pulpetami z marchewki czy kotletami sojowymi. Koniecznie zaserwujecie też ziemniaki z wody.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na zdrowe i smaczne surówki. Spróbujcie sycącej i pełnej smaku odsłony z czerwoną fasolą — po dodaniu makaronu lub kaszy może ona nawet stanowić samodzielne danie obiadowe. Polecamy też colesława z czerwoną kapustą .

Surówka ma sos  z majonezu i jogurtu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Menu Dorotki
W życiu nie jadłam tak miękkiego ciasta. Przygotujesz je w 5 min, lepiej zrób od razu dwie blaszki
Wrzuć folię aluminiową do wrzątku, po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia. Ten patent jest niesamowity
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy