To najgorsza ryba, jaką możesz kupić na święta. Omijaj szerokim łukiem
Świąteczna ryba po grecku to jedno z ulubionych wigilijnych dań. Jednak nigdy tej potrawy nie przyrządzajmy z ryby, które już dawno okryła się złą sławą. Choć lubiana w Polsce, może zawierać hormony, pestycydy i metale ciężkie. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
Jaka ryba na wigilię?
Do świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze dużo czasu. Jednak zanim się obejrzymy, już będziemy rozglądać się za rybą na świąteczny stół . Wiadomo, karp musi być, ale oprócz niego w wigilię zajadamy się rybą po grecku . Niestety wiele osób tę smaczną potrawę przyrządza z Tilapii.
Ta ryba pochodzi ze słodkich wód Afryki. Jednak tilapie, które kupujemy w Polsce mogą być sprowadzane z azjatyckich hodowli. To oznacza, że trzymane są w bardzo złych warunkach . Takie ryby żyją w zanieczyszczonych wodach, karmione są antybiotykami i paszą najgorszej jakości.
Unikaj Tilapii z Azji
Tilapia, która pochodzi z Azji, trafia do Polski w formie mrożonych filetów. Jej mięso jest pełne szkodliwych związków dla zdrowia człowieka. Zawiera ołów w najwyższym stężeniu . Brak jej wartości odżywczych i tak potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jednak nie trzeba całkowicie rezygnować z zjedzenia tych ryb . Należy jednak wybierać tilapie z europejskich hodowli. Wówczas mamy pewność, że ryba pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Tilapia z certyfikowanej hodowli żyje w dobrych warunkach sanitarnych, spełnia wymagane normy i wiemy, że hodowla nie przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska.
Kupuj Tilapie hodowane w Polsce
Hodowla Tilapii znajduje się pod Płońskiem. Ryby stamtąd nie są mrożone. Trafiają do sprzedaży najpóźniej 8 dni od połowu . Dlatego, jeśli decydujemy się na zakup tej ryby, sprawdzamy kraj, gdzie została wyhodowana. Nie kupujmy ryb z azjatyckich hodowli.
Warto zaznaczyć, że mięso Tilapii jest smaczne, delikatne i nie ma charakterystycznego rybiego zapachu. Tilapia jest rybą chudą, która dostarczy nam dużo białka, witamin: D, B12 i A. Jedzenie Tilapii poprawia odporność, a niska zawartość kalorii sprawia, że to ryba idealna dla osób na diecie odchudzającej. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę milionera na andrzejki. Informowaliśmy o ogromnym problemie z resztkami jedzenia we Wrocławiu.
Źródło: kuchnia.wp.pl, poradnikzdrowie.pl