Napakowana tłuszczem po brzegi, a Polacy ją zajadają. Tej wędliny na święta unikaj jak ognia
Wędliny cieszą się w Polsce dużym powodzeniem. Niektóre z nich trafiają nawet na świąteczne stoły. Jednak pewna wędlina, którą lubi wielu smakoszy, została uznana za jedną z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie. To bomba kaloryczna złożona głównie z tłuszczu, który podnosi poziom cholesterolu.
Salceson najgorszy na świecie?
W europejskim rankingu portalu Taste Atlas wybierano najgorszy produkt mięsny na świecie. Kierowano się ocenami wystawionymi przez użytkowników. Przyznawali oni gwiazdki w pięciostopniowej skali. Nasz polski salceson otrzymał 2,6 gwiazdki.
Tak lubiany wyrób mięsny w naszym kraju tym samym zajął 2 miejsce w rankingu. Zwycięzcą został słowacki produkt mięsny o nazwie liptovska salama. Trzecie miejsce przypadło niemieckiemu sulze, czyli mięsnej galaretce z wieprzowiny i węgierskiemu disznosajt. Jest to też rodzaj mięsa w galarecie.
Ten przepis na naleśniki znalazłam w starym zeszycie. Smakują wyjątkowo przez 1 tani dodatekJeść czy nie jeść?
Salceson przygotowuje się z różnych części mięsa. Może być zrobiony z głowizny wieprzowej, serca, żołądków, nerek, a także z krwi i tłuszczu. Te składniki doprawia się czosnkiem, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Następnie masę wkłada się do naturalnych lub sztucznych osłonek.
Mięso gotuje się lub parzy. Salceson może być jasny lub ciemny, czyli z dodatkiem krwi. Użytkownicy portalu Taste Atlas nie docenili smaku, który tak ceni sobie wielu Polaków. Jednak trudno się dziwić. Salceson zrobiony z tłuszczu, podrobów i krwi jest wyrobem, który może zniechęcić do jedzenia.
Zdrowy salceson?
Uznanie salcesonu za jeden z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie może sprawić, że wiele osób zrezygnuje z jego jedzenia. Jednak czy ten produkt może być zdrowy? Nie da się ukryć, że ta wędlina zawiera dużo kolagenu i białka. Jednak też jest pełen tłuszczu zwierzęcego, który podnosi poziom cholesterolu.
Przy zakupie salcesonu unikajmy wyrobów ze wzmacniaczami smaku, czy azotynem sodu (E250). Przyczynia się do rozwoju nowotworów. Lepiej wybierać salceson rzemieślniczy, który nie zawiera szkodliwych substancji. Jedzony z umiarem nie przyniesie nam szkody. Pisaliśmy o sposobach babci na gotowanie bigosu. Polecaliśmy przepis na efektowne różyczki na deser.
Źródło: fakt.pl