Smakosze.pl Produkty To najlepsza mąka na naleśniki. Wychodzą cudownie elastyczne i delikatne
Fot. YouTube/damian

To najlepsza mąka na naleśniki. Wychodzą cudownie elastyczne i delikatne

31 stycznia 2025

Jeśli zależy nam, by naleśniki wyszły elastyczne i delikatne, musimy wybrać odpowiedni rodzaj mąki. Ta zapewni właśnie wymarzony kulinarny efekt. Dlatego już teraz warto zaopatrzyć się w mąkę orkiszową. Jest lekka i wyczujemy w niej orzechowe nuty.

Naleśniki tylko z mąki orkiszowej

Naleśniki są daniem, za którym przepada wiele osób . Proste w przygotowaniu i smaczne można przyrządzić na wiele sposobów. W każdym wydaniu są dobre i można je podać na niemal każdy posiłek. Z jakiej mąki robimy ciasto naleśnikowe? Zwykle sięgamy po mąkę pszenną .

Jednak już teraz warto ją zastąpić mąką orkiszową. Ma ona dużo więcej białka, błonnika i wartościowego tłuszczu . W mące orkiszowej nie brakuje witaminy A i E oraz fosforu, żelaza, magnezu i selenu. Jak smakuje mąka orkiszowa? Ma delikatnie orzechowy smak, ale nie wpływa on znacząco na smak naleśników .

mąka orkiszowa
Fot. Canva/HandMadePictures
Dino ostrzega przed oszustwem. To może prowadzić do wyłudzenia

Co nieco o mące orkiszowej

Mąka orkiszowa zawiera gluten. Jednak jest on przeważnie tolerowany przez osoby, które mają alergię na pszenicę. Orkisz zalicza się do dawnych i zapomnianych odmian pszenicy razem z płaskurką i samopszą . To zboże, które znów jest popularne kiedyś podawało się gladiatorom. W używano go w średniowieczu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Z orkiszu przygotowuje się zdrową żywność taką, jak makarony orkiszowe, kasze ekologiczne, płatki, czy napoje. Orkisz jest dużo bardziej strawny niż pszenica. Z tego powodu jest polecany osobom, które mają kłopoty z trawieniem oraz dzieciom . Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do zrobienia naleśników . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Damian. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

naleśniki
Fot. YouTube/damian

Jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • odrobina oleju rzepakowego

Przygotowanie naleśników z mąki orkiszowej zaczniemy od wsypania tej mąki do miski. Wlewamy mleko, wodę i wbijamy jajka . Wsypujemy sól i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego.

Następnie składniki miksujemy. Powinno powstać gładkie ciasto o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim naleśniki z dwóch stron na złoty kolor . Podajemy z ulubionymi dodatkami. Pisaliśmy o prosty sposobie na spokojny sen . Informowaliśmy o zmianie w składzie wafelków pryncypałków .

naleśniki
Fot. YouTube/damian
Proste cukierki z pysznym dodatkiem. Przypominają polskie krówki
Takie kotlety robię co piątek. Smakują lepiej jak mielone i nie ma w nich grama mięsa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy