Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste cukierki z pysznym dodatkiem. Przypominają polskie krówki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.01.2025 22:00

Proste cukierki z pysznym dodatkiem. Przypominają polskie krówki

krówki
Fot. Shutterstock/Lenka ruchova

Domowe słodycze nie mają sobie równych. Wypróbuj przepis na cukierki z białej czekolady, które mogą konkurować nawet z naszymi krówkami, które jak wiadomo, są najlepsze na świecie. Sposób jest banalny, a przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Wypróbuj go, a nie pożałujesz.

Cukierki niczym krówki

W głębi duszy każdy z nas jest łasuchem, który nie jest w stanie oprzeć się łakociom. Zamiast kupować te gotowe ze sklepów, zdecydowanie lepiej postawić na domowe słodycze. Szczególnie jeżeli są to cukierki fudge, na które przepis przedstawiamy w dalszej części tekstu. Konsystencją przypominają nasze ulubione krówki, ale składają się z czekolady i kilku dodatków. W smaku to po prostu rewelacja.

Na pierwszy rzut przygotowanie cukierków wydaje się zadaniem dość trudnym, skomplikowanym i wymagającym specjalnych umiejętności. Przepis na fudge udowadnia, że wcale nie musi tak być. Dlatego wypróbuj sposób, a domownicy nie będą mogli się nadziwić. 

słodycze.jpg
Fot. Canva/NatashaBreen
Zrobiłam na próbę bigos staropolski od Heni. W życiu lepszego nie jadłam

Domowe słodycze z grosze

Fudge powstają z połączenia tylko kilku składników. Tymi najważniejszym jest biała czekolada, ale i mleko skondensowane. Niezbędna będzie także suszona żurawina i pistacje, które nadadzą całemu przysmakowi doskonałego smaku. Oprócz tych wymienionych produktów potrzebne są również inne składniki. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

O wszystkich dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby trzymać się podanych proporcji, a cukierki wyjdą idealne.

Składniki:

  • 450 g białej czekolady
  • 530 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 80 g obranych, solonych pistacji
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 20 g posiekanych pistacji
biała czekolada.jpg
Fot. Canva/NatashaBreen

Przepis na fudge

Do garnka przelej mleko skondensowane. Dodaj także pokruszoną czekoladę, pastę waniliową i sól. Składniki rozpuść na niewielkiej mocy palnika, przez cały czas mieszając. 

Kiedy masa stanie się płynna, wsyp pistacje oraz żurawinę. Wymieszaj. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i równomiernie ją rozprowadź. 

Na wierzchu rozsyp posiekane pistacje. Formę z masą przełóż do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie podziel zastygłą masę na kawałki i cukierki gotowe.

Sprawdź także, jaki produkt kupisz w Biedronce za złotówkę oraz poznaj przepis na fantastyczny deser

fudge.jpg
Fot. Canva/Thomas Clouet