Smakosze.pl Przepisy To najlepsza szarlotka, jaką jadłem. Sekretem jest budyniowa pianka
Fot. Canva/Elena Dalinejko

To najlepsza szarlotka, jaką jadłem. Sekretem jest budyniowa pianka

20 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy szarlotka może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że ciasto przygotujesz ją z tego przepisu, a deser wyjdzie, jak się patrzy. O tym, jak ją przygotować, dowiesz się z tego artykułu. Wypróbuj sposób, a rodziną będzie zachwycona i poprosi o dokładkę.

Szarlotka z budyniową pianką lepsza niż tradycyjna

Szarlotka to jedno z tradycyjnych i najbardziej lubianych deserów. Doceniamy nie tylko fantastyczny smak odpowiednio przygotowanych jabłek, ale również kruche ciasto . Połączenie obu składników jest naprawdę doskonałe.

Okazuje się jednak, że może być jeszcze lepsze. Wystarczy, że poznasz ten przepis , a szarlotka będzie doceniona przez całą rodzinę. Jej przygotowanie nie jest bardziej skomplikowane niż to na ciasto w wersji tradycyjnej. Zaryzykuj i wypróbuj ten przepis nawet dzisiaj.

jabłka.jpg
Fot. Canva/NikcyPe
Borówka amerykańska nie dla wszystkich. Może wywołać groźną reakcję

Ciasto z kilku składników

Szarlotka jest zaliczana do deserów łatwych w przygotowaniu oraz takich, które nie potrzebują zbyt wielu składników. Pomimo tego, że tę z przepisu przygotowuje się nieco inaczej, potrzebnych produktów również nie ma zbyt wielu. Najważniejsze są przede wszystkim jabłka, a w tym wypadku również budyń, z którego stworzysz piankę. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Przygotuj wszystko, co potrzebne i zaczynamy pieczenie.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g + 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 180 ml oleju
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder

Szarlotka z budyniowa pianką - przepis

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, 50 gramów cukru oraz proszek do pieczenia. Wbij 4 żółtka, a białka zostaw do masy budyniowej. Masło pokrój w kostkę i włóż do miski. Składniki wyrób na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich umieść w lodówce, a drugą rozłóż na spodzie formy o wymiarach około 20 x 30 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Spód podpiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Następnie przygotuj masę budyniową. Do miski wlej biała i ubij je za pomocą miksera na sztywno. Partiami dodawaj 180 gramów cukru, cały czas mieszając. Następnie wsyp zawartość dwóch opakowań budyniu, wlej olej i cały czas ubijaj. Masa powinna być jednolita i gęsta.

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni z odrobiną cynamonu, a następnie ułóż na podpieczonym spodzie. Przykryj je masą budyniową, a następnie przysyp ją startym na dużych oczkach tarki ciastem lodówki. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ozdób cukrem pudrem i podawaj na deser.

Sprawdź także, co zrobić z mięsa z rosołu oraz poznaj przepis na zapiekankę z kapusty .

jabłecznik.jpg
Fot. Canva/ninafirsova

Źródło: kwestiasmaku.pl

Te placki to hit w moim domu. Racuchy i ziemniaczane mogą się schować
Wydrążyła kapustę i wlała do niej mleko. Niewiarygodne, co z tego wyszło
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy