To najlepsza szarlotka, jaką jadłem. Sekretem jest budyniowa pianka
Czy szarlotka może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że ciasto przygotujesz ją z tego przepisu, a deser wyjdzie, jak się patrzy. O tym, jak ją przygotować, dowiesz się z tego artykułu. Wypróbuj sposób, a rodziną będzie zachwycona i poprosi o dokładkę.
Szarlotka z budyniową pianką lepsza niż tradycyjna
Szarlotka to jedno z tradycyjnych i najbardziej lubianych deserów. Doceniamy nie tylko fantastyczny smak odpowiednio przygotowanych jabłek, ale również kruche ciasto . Połączenie obu składników jest naprawdę doskonałe.
Okazuje się jednak, że może być jeszcze lepsze. Wystarczy, że poznasz ten przepis , a szarlotka będzie doceniona przez całą rodzinę. Jej przygotowanie nie jest bardziej skomplikowane niż to na ciasto w wersji tradycyjnej. Zaryzykuj i wypróbuj ten przepis nawet dzisiaj.
Ciasto z kilku składników
Szarlotka jest zaliczana do deserów łatwych w przygotowaniu oraz takich, które nie potrzebują zbyt wielu składników. Pomimo tego, że tę z przepisu przygotowuje się nieco inaczej, potrzebnych produktów również nie ma zbyt wielu. Najważniejsze są przede wszystkim jabłka, a w tym wypadku również budyń, z którego stworzysz piankę. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Przygotuj wszystko, co potrzebne i zaczynamy pieczenie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g + 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 180 ml oleju
- 1 kg jabłek
- cynamon
- cukier puder
Szarlotka z budyniowa pianką - przepis
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsyp mąkę, 50 gramów cukru oraz proszek do pieczenia. Wbij 4 żółtka, a białka zostaw do masy budyniowej. Masło pokrój w kostkę i włóż do miski. Składniki wyrób na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich umieść w lodówce, a drugą rozłóż na spodzie formy o wymiarach około 20 x 30 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Spód podpiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
Następnie przygotuj masę budyniową. Do miski wlej biała i ubij je za pomocą miksera na sztywno. Partiami dodawaj 180 gramów cukru, cały czas mieszając. Następnie wsyp zawartość dwóch opakowań budyniu, wlej olej i cały czas ubijaj. Masa powinna być jednolita i gęsta.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na patelni z odrobiną cynamonu, a następnie ułóż na podpieczonym spodzie. Przykryj je masą budyniową, a następnie przysyp ją startym na dużych oczkach tarki ciastem lodówki. Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudzone ozdób cukrem pudrem i podawaj na deser.
Sprawdź także, co zrobić z mięsa z rosołu oraz poznaj przepis na zapiekankę z kapusty .
Źródło: kwestiasmaku.pl