Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te placki to hit w moim domu. Racuchy i ziemniaczane mogą się schować
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.08.2024 22:00

Te placki to hit w moim domu. Racuchy i ziemniaczane mogą się schować

placki
Fot. YouTube/SABINA foodee

Szukasz pomysłu na szybki, pożywny obiad? Przygotuj pożywne placki na kefirze. To danie robię regularnie w swoim domu. Wyśmienite dodatki sprawiają, że racuchy i placki ziemniaczane mogą się schować.

Obłędne placki zrobisz raz, dwa

Placki są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Znudziły mi się jednak klasyczne ziemniaczane, z cukinii, czy też racuchy na słodko. Przygotowałam więc placki w zupełnie nowej wersji. Są proste, szybkie i co najważniejsze - pyszne.

Bazą moich placków jest mąka, kefir, jajka i mleko. Nie muszę ścierać tutaj warzyw. Dodatkiem jest tutaj kiełbasa, cebula i szczypiorek. Danie posmakowało całej rodzinie i teraz przyrządzam je znacznie częściej. Zdjęcia i przepis wykorzystany w artykule pochodzą z kanału SABINA foodee na YouTube.

placki.jpg
Fot. YouTube/SABINA foodee
Dodaję do mięsa z rosołu i zapiekam w cieście. Krokiety i pierogi mogą się schować

Te placki są lepsze od ziemniaczanych i racuchów

W przepisie wykorzystałam podsuszaną kiełbasę, którą podsmażam z cebulą. Możesz dodać również zwykłą kiełbasę i połączyć ją z masą na placki bez wcześniej obróbki. Wszystko zależy od tego, która wersja bardziej Ci smakuje.

Składniki:

  • 200 ml kefiru
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g kiełbasy podsuszanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe cebule ze szczypiorkiem
  • pieprz
  • olej do smażenia

Jak przygotować placki z kiełbasą i cebulą?

Na początku pokrój kiełbasę w drobną kostką i przyrumień ją na niewielkiej ilości oleju. Dodaj posiekane cebulki. Smaż chwilę, a następnie przełóż wszystko na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Mleko i kefir wlej do miski. Dodaj łyżeczkę soli, pieprz, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następne dodaj przesianą mąkę i połącz składniki. Do masy dodaj teraz kiełbasę z cebulą oraz posiekany szczypiorek. Całość połącz. Masę wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smaż na rumiany kolor.

Na obiad polecamy również naleśniki z wytrawnym farszem oraz szybką zupę z zielonego groszku.

placki.jpg
Fot. YouTube/SABINA foodee

Źródło: YouTube/SABINA foodee