Wydrążyła kapustę i wlała do niej mleko. Niewiarygodne, co z tego wyszło
Skończyły ci się pomysły na obiad? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego gołąbki smażone. Różnią się od tych tradycyjnych, ale są równie dobre. Taki obiad z kapusty zachwyci całą rodzinę i poproszą, abyś robiła go znacznie częściej.
Znakomity obiad z kapusty
Kapusta na obiad kojarzy się tylko z dwoma daniami. Można zrobić z niej albo surówkę, albo gołąbki. Z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu zrobisz to drugie danie, ale w zupełnie innej formie. Jego przygotowanie jest łatwiejsze i co najważniejsze, nie zajmuje zbyt wiele cennego czasu.
Gołąbki smażone, podobnie jak te tradycyjne, również zaspokoją gusta nawet tych najbardziej wymagających domowników. Długo będą się zastanawiali, co przygotowałaś na obiad, ale kiedy spróbują dania, poproszą o dokładkę.
Do mielonego mięsa wsyp kaszę manną. Nikt ci nie uwierzy, że kotlety mielone zrobiłeś tak prostoObiad z kilku składników
Gołąbki smażone oprócz smaku i nieskomplikowanego sposobu przygotowania mają także inną zaletę. Przygotujesz je tylko z kilku składników, które w dodatku nie są drogie. Sprawdź listę umieszczoną poniżej i przekonaj się sama. Przygotuj niezbędne produkty i bierzemy się za przygotowanie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Frische Rezepte, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kapusta
- 300 ml mleka
- 500 ml wody
- 2 cebule
- 320 g pieczarek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- mielony kminek
- granulowany czosnek
- mielona słodka papryka
- 1 łyżeczka soli
- oliwa
Przepis na gołąbki smażone
Kapustę ubierz z zewnętrznych liści. Następnie odetnij je wiechcia część i delikatnie wydrąż środek. Główkę kapusty umieść w garnku, a do wnętrza warzywa wlej mleko. Do garnka wlej wodę i gotuj ją pod przykryciem przez 20 minut.
Cebulę oraz pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż oba składniki. Przypraw je solą, sosem sojowym i wymieszaj. Po 12 minutach dodaj koncertant pomidory oraz ryż. Ponownie wymieszaj. Wsyp mieloną paprykę oraz kminek i wymieszaj. Ściągnij z palnika patelnię i gotowy farsz odstaw do wystygnięcia.
Z ugotowanej kapusty wylej mleko i odstaw warzywo do wystygnięcia. Następnie oddziel od niego liście. Na każdy z nich nałóż farsz i zawijaj jak tradycyjne gołąbki. Na patelni rozgrzej oliwę. Układaj gołąbki i smaż je, do momentu zarumienienia. Gotowe możesz podać na obiad z sosem pomidorowym.
Źródło: YouTube/Frische Rezepte