Smakosze.pl Przepisy To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimę
Fot. Shutterstock/Delphine Camberlin

To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimę

25 sierpnia 2024

Robisz przetwory na zimę? U mnie produkcja idzie pełną parą. Przyrządzam buraki do słoików, które są prawdziwym hitem. Przygotowałam tyle, że podzielę się ze znajomymi i krewnymi. Każdy zje ten zdrowy rarytas z apetytem.

Buraki do słoików zdrowe i smaczne

Koniec sierpnia u mnie w kuchni oznacza jedno. Przygotowuję przetwory na zimę . Słoiczki pełne pyszności i wartościowych składników będą jak znalazł na długi zimowe wieczory. Co roku pakuję buraki do słoików. Do tego dodatek papryki i cebuli, a znakomite kiszonki wkrótce są gotowe.

Takie buraki wychodzą przepyszne. Znikają zawsze w mgnieniu oka, więc staram się, by odpowiednio dużo ich przyrządzić . W tym roku w mojej spiżarni będzie aż 75 takich przetworów. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

buraki
Fot. Canva/zia_shusha
Wyjmij z dna kubka i dosyp do bratków. Roślina obsypie się kwiatami

Jak zrobić buraki do słoików?

Składniki:

  • duża miska buraków
  • 6 czerwonych papryk
  • 6 cebul
  • 6 ziaren ziela angielskiego na każdy litr buraków
  • 6 liści laurowych
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie buraków zacznij od ugotowania ich do miękkości, ale bez soli. Ważne, by ich nie rozgotować. Warzywa obierz i pamiętaj, żeby do przyrządzania nie były zupełnie ostudzone. Wyłóż paprykę, cebulę i pokrój je w kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Teraz zajmij się zalewą. Do garnka wlej gorącą wodę, ocet i wsyp przyprawy. Gdy zalewa  zacznie wrzeć, dodać cebulę i paprykę. Wsyp też sól i wymieszaj . Po dodaniu cebuli też wymieszaj składniki i znów, jak będzie wrzało, to włóż paprykę. Zalewa musi gotować się 7 minut.

Buraki na zimę pyszne i zdrowe

Wlej olej i 2-3 minuty gotuj na małym ogniu . Następnie dołóż buraki i wszystko wymieszaj. Można jeszcze je posolić. Buraki podgrzej i gorące włóż do słoików . Pasteryzuj do 10 minut. Buraki są już gotowe. Wychodzą pyszne i będą idealne do kotletów i innych mięs.

Takie buraki zje ze smakiem cała rodzina. Dzięki nim dostarczymy sobie też niezłej porcji witamin . Żadna choroba nie będzie nam straszna zimą. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu na pyszne przetwory. Pisaliśmy o tym, jakiego produktu nie należy dodawać do gorącej herbaty. Polecaliśmy przepis na najlepszą sałatkę na imprezę.

obiad
Fot. Canva/Bartosz Luczak
Po prostu wsyp mąkę do wrzątku. Szkoda, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Moja mama powinna dostać medal za ten dżem. Robi go aż z 3 owoców
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy