To najlepsze buraki, jakie jadłam w życiu. Robię 75 słoików na zimę
Robisz przetwory na zimę? U mnie produkcja idzie pełną parą. Przyrządzam buraki do słoików, które są prawdziwym hitem. Przygotowałam tyle, że podzielę się ze znajomymi i krewnymi. Każdy zje ten zdrowy rarytas z apetytem.
Buraki do słoików zdrowe i smaczne
Koniec sierpnia u mnie w kuchni oznacza jedno. Przygotowuję przetwory na zimę . Słoiczki pełne pyszności i wartościowych składników będą jak znalazł na długi zimowe wieczory. Co roku pakuję buraki do słoików. Do tego dodatek papryki i cebuli, a znakomite kiszonki wkrótce są gotowe.
Takie buraki wychodzą przepyszne. Znikają zawsze w mgnieniu oka, więc staram się, by odpowiednio dużo ich przyrządzić . W tym roku w mojej spiżarni będzie aż 75 takich przetworów. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić buraki do słoików?
Składniki:
- duża miska buraków
- 6 czerwonych papryk
- 6 cebul
- 6 ziaren ziela angielskiego na każdy litr buraków
- 6 liści laurowych
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie buraków zacznij od ugotowania ich do miękkości, ale bez soli. Ważne, by ich nie rozgotować. Warzywa obierz i pamiętaj, żeby do przyrządzania nie były zupełnie ostudzone. Wyłóż paprykę, cebulę i pokrój je w kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Teraz zajmij się zalewą. Do garnka wlej gorącą wodę, ocet i wsyp przyprawy. Gdy zalewa zacznie wrzeć, dodać cebulę i paprykę. Wsyp też sól i wymieszaj . Po dodaniu cebuli też wymieszaj składniki i znów, jak będzie wrzało, to włóż paprykę. Zalewa musi gotować się 7 minut.
Buraki na zimę pyszne i zdrowe
Wlej olej i 2-3 minuty gotuj na małym ogniu . Następnie dołóż buraki i wszystko wymieszaj. Można jeszcze je posolić. Buraki podgrzej i gorące włóż do słoików . Pasteryzuj do 10 minut. Buraki są już gotowe. Wychodzą pyszne i będą idealne do kotletów i innych mięs.
Takie buraki zje ze smakiem cała rodzina. Dzięki nim dostarczymy sobie też niezłej porcji witamin . Żadna choroba nie będzie nam straszna zimą. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu na pyszne przetwory. Pisaliśmy o tym, jakiego produktu nie należy dodawać do gorącej herbaty. Polecaliśmy przepis na najlepszą sałatkę na imprezę.