Smakosze.pl Przepisy To najlepsze mięso na krupnik, bije na głowę nawet żeberka. Tak gotowała moja babcia
Fot. Shutterstock/GRACIELLADEMONNE

To najlepsze mięso na krupnik, bije na głowę nawet żeberka. Tak gotowała moja babcia

13 marca 2025

Doskonała, treściwa zupa ugotowana na niedrogim mięsie to świetny pomysł na obiad. W tym przepisie na krupnik znajdujemy pełnię smaku niewielkim kosztem. Tak właśnie gotowała moja babcia. Krupnik według jej receptury jest lepszy nawet, niż krupnik na żeberkach.

Krupnik na golonce

Polska kultura kulinarna tradycyjnie dzieli obiady na zupę i drugie danie , sugerując, że to pierwsze może być jedynie przystawką. Może lekki rosołek z odrobiną makaronu ma ten mankament, że żaden z niego obiad. Ale treściwy krupnik na dobrym mięsie z pewnością jest prawdziwym daniem jednogarnkowym.

Za efekt ten odpowiada nie tylko kasza , choć z pewnością nie należy jej odmawiać w nim udziału. Zwana była dawniej krupą, co pokazuje, że jest ona warunkiem koniecznym krupniku . Ale drugim takim warunkiem jest dobre, esencjonalne i tłuste mięso, które wygotowujemy, by zupa nabrała esencji.

krupnik gęsty

Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Kościół stawia sprawę jasno

Golonka w krupniku

I właśnie o mięso się tu rozchodzi. Golonka wieprzowa kojarzy nam się tylko z opieczoną wersją serwowaną jako (zbyt) tłusty posiłek biesiadny. Tymczasem mięso to ma wiele zastosowań i przygotowanie bogatej zupy jest jednym z nich.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 golonki wieprzowe
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz ziarnisty
  • Do podania: 1 mały pęczek natki pietruszki

golonka

Tradycyjna zupa – krupnik

Golonkę czyścimy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia mięsa . Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz ziarnisty pieprz.

Wodę z mięsem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny . Mięso następnie wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, odrzucając skórę.

surowa golonka

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wywar z golonki odcedzamy i uzupełniamy wrzątkiem do objętości 2,5 litra.

Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Gotujemy przez ok. 15 minut . Dodajemy starte na tarce o grubych okach lub pokrojone w półplasterki marchewkę, pietruszkę i selera.

Zupę gotujemy przez kolejne 10-15 minut do miękkości warzyw. Pod koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mięso.

Wypróbuj też przepisy na kotlety w słoikach i zupę wiśniową .

lekki krupnik

Usmaż kotlety, wsadź do słoika i zalej. Dziś mało kto pamięta ten patent, ma ze 100 lat
Zagotuj jajka i chwyć za trzepaczkę. Jaka szkoda, że dopiero teraz poznałem ten trik
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy