Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Usmaż kotlety, wsadź do słoika i zalej. Dziś mało kto pamięta ten patent, ma ze 100 lat
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 13.03.2025 10:34

Usmaż kotlety, wsadź do słoika i zalej. Dziś mało kto pamięta ten patent, ma ze 100 lat

Kotlety umieszczone w słoikach
Fot. YouTube/Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE

Marcin Kostrzewski to autor kanału na YouTube o nazwie “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE”. Kanał ten cieszy się dużą popularnością, a sam założyciel publikuje na nim filmy, które często dotyczą przechowywania jedzenia. Niedawno nagrał on odcinek o kiełbasie w słoikach ze smalcem, którą otworzył po trzech latach. W najnowszym materiale zajął się kotletami mielonymi. 

Kim jest Marcin Kostrzewski?

Marcin Kostrzewski to mężczyzna, który jest założycielem kanału na YouTube o nazwie “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE”. Pojawiają się na nim filmu dotyczące jedzenia, często na temat tego jak je przechowywać lub jak ugotować coś pysznego. Filmiki w odróżnieniu od innych podobnych również publikowanych na platformie YouTube są nagrane w taki sposób, że możemy widzieć prawie cały czas bohatera filmu, czyli w tym przypadku Marcina Kostrzewskiego. 

Marcin Kostrzewski podczas krojenia słoniny
Fot. YouTube/Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE

Filmy często przedstawiają ciekawe patenty, ale również przepisy. Tym razem Pan Marcin postanowił pokazać, jak przechowywano kotlety mielone, kiedy nie było lodówek. 

W Internecie krąży, że Jakubiak wyzdrowiał. Kucharz oficjalnie zabrał głos

Kotlety pysznym przysmakiem Polaków

Kotlety to danie, które jest uwielbiane przez Polaków, a do tego niesamowicie popularne w naszym kraju. Co więcej, istnieje wiele sposobów na to, aby je przyrządzić. Mogą to być schabowe, które są wizytówką Polski i pasują do nich oczywiście ziemniaczki i ulubiona surówka np. mizeria. Ponadto w grę wchodzą również kotlety warzywne lub z piersi z kurczaka. 

Kotlety mielone również są bardzo powszechne. Razem z ziemniakami i np. buraczkami tworzą przepyszny obiad. Kiedyś, jak nie było lodówek, ludzie musieli sobie radzić z ich przechowywaniem. Marcin Kostrzewski pokazał, jak to mogło wyglądać. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Kotlety mielone w słoikach

Umieszczenie kotletów mielonych i smalcu w słoikach to bardzo dobry pomysł na przechowywanie tego typu jedzenia. Marcin Kostrzewski z kanału na YouTube “Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE” pokazał jak to zrobić. 

W pierwszej kolejności musimy naszykować słoninę, kotlety mielone i słoiki. Jeśli chodzi o proporcje, to jest to kwestia indywidualna. 

Zaczynamy od pokrojenia słoniny w paski i zmielenia. Następnie ją przesmażamy do momentu aż uzyskamy skwarki. 

Następnie kotlety mielone układamy w słoikach. W kolejnym kroku do słoików przelewamy uzyskany tłuszcz, ale bez skwarków. Robimy to tak, aby wszystkie kotlety były zakryte tłuszczem

Kotlety mielone z tłuszczem umieszczone w słoikach
Fot. YouTube/Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE

Na koniec zamykamy szczelnie słoiki i umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy nasze słoiki i odstawiamy do wystygnięcia

Tak przechowywane kotlety mielone mogą stać bardzo długo. Pamiętajmy jednak, że po otworzeniu ich należy sprawdzić, czy na pewno nadal są dobre

Sprawdź przepis od Heni na sałatkę tatarską. Zobacz, jak zrobić pyszne smarowidło do kanapek

Marcin Kostrzewski i słoiki z kotletami mielonymi i smalcem
Fot. YouTube/Marcin Kostrzewski SWOJSKIEGOTOWANIE