Smakosze.pl Przepisy To najlepsze świąteczne ciasto. Przy nim makowiec i piernik mogą się schować, zawsze się udaje
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

To najlepsze świąteczne ciasto. Przy nim makowiec i piernik mogą się schować, zawsze się udaje

16 grudnia 2023

Czy macie już pomysł na ciasto świąteczne? Ja piekę smakołyk, który bije na głowę makowiec i piernik. Smak tego świątecznego ciasta zachwyca moich bliskich. Każdy chętnie sięga po następną porcję.

Ciasto świąteczne, które rozpływa się w ustach

Jakie ciasto pieczecie na Boże Narodzenie? Ja zwykle robiłam makowiec i piernik . To wypieki, które goszczą na święta w wielu domach. Są kwintesencją Bożego Narodzenia. Jednak odkąd dostałam przepis na inne ciasto świąteczne, tylko takie piekę.

Rodzina się nim zajada, bo jest wyśmienite. Ponoć przewyższa smakiem tradycyjny makowiec i piernik. To ciasto świąteczne z kremem makowym po prostu rozpływa się w ustach. Polecam przepis, bo będzie jak znalazł na Boże Narodzenie.

ubijanie jajek
Canva/Candice Bell
Strzelczyk robi pieczeń inaczej niż wszyscy. Wybiera uwielbiane mięso, ten przepis to hit

Jak zrobić ciasto z kremem makowym?

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki na krem:

  • ½ itra mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła

Przyrządzenie ciasta świątecznego zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy miód, stopione masło, mleko i dodajemy proszek oraz mąkę . Wszystkie składniki miksujemy. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut. Teraz przygotowujemy krem makowy. Ubijamy jajka z cukrem, a mleko gotujemy. Do masy jajecznej dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy. Wlewamy na gotujące się mleko, zagotowujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto świąteczne zachwyci smakiem

Wierzch upieczonego ciasta delikatnie odkrajamy i miksujemy. Masło ucieramy i dodajemy do ostudzonej masy. Mieszamy i dodajemy mak . Składniki miksujemy i wykładamy na ciasto. Wyrównujemy powierzchnie i sypiemy zmiksowanym wcześniej upieczonym ciastem.

Ciasto świąteczne wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu możemy już je podawać. Jest delikatne, a makowy krem rozpływa się w ustach. Takie ciasto idealnie smakuje w Boże Narodzenie. Pisaliśmy, jaki mak jest najlepszy do kutii. Radziliśmy też, co zrobić, gdy makowiec wyszedł zbyt gorzki.

ciasto świąteczne
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Żaden makaron i ziemniaki. Wachowicz podaje rosół ze 100 razy lepszym dodatkiem
Zielarka pokazała, jak zrobić herbatę na przeziębienie. Te składniki każdy ma w domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy