To najlepszy dodatek do kotletów mielonych. Surówkę kopenhaską zrobisz w kilka minut
Kotlety mielone na obiad to podstawa w wielu polskich domach. Jest to idealnie danie na niedzielny posiłek, łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne. Idealnie do nich pasuje mizeria lub buraczki. Jednak istnieje przepis na surówkę do tych kotletów, po który z pewnością będziecie sięgać, przygotowując tę potrawę.
Idealny dodatek do obiadu
Najlepsza surówka do mielonych? Każdy ma swoje preferencje i ulubione smaki . My za to mamy do zaproponowania przepis na dodatek do obiadu, który jeśli zrobicie raz, to będzie o wiele częściej gościć na waszych stołach. Surówka kopenhaska to świetny wybór uzupełniający pyszny niedzielny obiad .
Jest to bardzo zdrowa surówka, która fantastycznie również pasuje do różnorodnych dań z grilla. Jest także niskokaloryczna, więc może być odpowiednim składnikiem diety .
Połączenie świeżych warzyw, musztardy oraz jogurtu naturalnego da wyśmienity efekt w postaci przepysznej surówki.
Surówka do kotletów, o której nie wiedziałeś
Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, za to jak najbardziej oddaje smakiem . Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej, około 170 g
- 3 średnie marchewki
- 4 mniejsze ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- garść natki pietruszki
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Surówka kopenhaska idealna do kotletów mielonych
Oprócz oczywiście niesamowitego smaku, dzięki surówce kopenhaskiej nasz obiad również wizualnie będzie prezentował się wyśmienicie. Mieszające się ze sobą kolory warzyw i dodatków idealnie wpasują się w posiłek .
W pierwszej kolejności od naszej sałaty lodowej odrywamy nienadające się liście, a także odcinamy niewielki głąb . Następnie kroimy ją drobno i wrzucamy do miski.
W kolejnym kroku umyte i obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki . Po tym możemy obrać ogórki konserwowe, ale nie jest to konieczne. Odcinamy ich końce i również ścieramy na tarce, na dokładnie tych samych oczkach co marchewki. Warzywa przekładamy do miski z sałatą lodową.
Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do miski ze składnikami. W osobnej salaterce umieszczamy cztery łyżki jogurtu naturalnego oraz dwie łyżki musztardy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
W ostatnim kroku nasz przygotowany sos przelewamy do znajdujących się w misce warzyw i wszystko razem dokładnie mieszamy . Tak przygotowaną surówkę kopenhaską podajemy razem z ulubioną potrawą. Gorąco polecamy podać ją właśnie z kotletami mielonymi . Doskonale podkreśla ich smak.
Sprawdź przepis na cukierki przypominające krówki . Zobacz, jaki jest najgorszy dodatek do schabowego .