Smakosze.pl Przepisy To najlepszy dodatek do kotletów mielonych. Surówkę kopenhaską zrobisz w kilka minut
Fot. Shutterstock/oleg_picolli

To najlepszy dodatek do kotletów mielonych. Surówkę kopenhaską zrobisz w kilka minut

31 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kotlety mielone na obiad to podstawa w wielu polskich domach. Jest to idealnie danie na niedzielny posiłek, łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne. Idealnie do nich pasuje mizeria lub buraczki. Jednak istnieje przepis na surówkę do tych kotletów, po który z pewnością będziecie sięgać, przygotowując tę potrawę.

Idealny dodatek do obiadu

Najlepsza surówka do mielonych? Każdy ma swoje preferencje i ulubione smaki . My za to mamy do zaproponowania przepis na dodatek do obiadu, który jeśli zrobicie raz, to będzie o wiele częściej gościć na waszych stołach. Surówka kopenhaska to świetny wybór uzupełniający pyszny niedzielny obiad .

Jest to bardzo zdrowa surówka, która fantastycznie również pasuje do różnorodnych dań z grilla. Jest także niskokaloryczna, więc może być odpowiednim składnikiem diety .

Połączenie świeżych warzyw, musztardy oraz jogurtu naturalnego da wyśmienity efekt w postaci przepysznej surówki.

Kilka pysznych kotletów mielonych
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya
Kosztuje prawie 2 tys. złotych za kilogram. Nie tylko cena budzi skrajne emocje

Surówka do kotletów, o której nie wiedziałeś

Przygotowanie takiej surówki jest banalnie proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, za to jak najbardziej oddaje smakiem . Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej, około 170 g
  • 3 średnie marchewki
  • 4 mniejsze ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • garść natki pietruszki
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem .

Surówka kopenhaska idealna do kotletów mielonych

Oprócz oczywiście niesamowitego smaku, dzięki surówce kopenhaskiej nasz obiad również wizualnie będzie prezentował się wyśmienicie. Mieszające się ze sobą kolory warzyw i dodatków idealnie wpasują się w posiłek .

W pierwszej kolejności od naszej sałaty lodowej odrywamy nienadające się liście, a także odcinamy niewielki głąb . Następnie kroimy ją drobno i wrzucamy do miski.

Pokrojona sałata lodowa
Fot. Canva/bdspnimage

W kolejnym kroku umyte i obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki . Po tym możemy obrać ogórki konserwowe, ale nie jest to konieczne. Odcinamy ich końce i również ścieramy na tarce, na dokładnie tych samych oczkach co marchewki. Warzywa przekładamy do miski z sałatą lodową.

Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do miski ze składnikami.  W osobnej salaterce umieszczamy cztery łyżki jogurtu naturalnego oraz dwie łyżki musztardy, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

W ostatnim kroku nasz przygotowany sos przelewamy do znajdujących się w misce warzyw i wszystko razem dokładnie mieszamy . Tak przygotowaną surówkę kopenhaską podajemy razem z ulubioną potrawą. Gorąco polecamy podać ją właśnie z kotletami mielonymi . Doskonale podkreśla ich smak.

Sprawdź przepis na cukierki przypominające krówki . Zobacz, jaki jest najgorszy dodatek do schabowego .

surówka.jpg
Fot. Canva

W czasach PRL świeciła triumfy, dziś jest zapomniana. Tę kultową zupę zrobisz za grosze
Jest szkodliwe dla zdrowia, a Polacy używają na potęgę. Lepiej pozbądź się tego z kuchni
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy