W czasach PRL świeciła triumfy, dziś jest zapomniana. Tę kultową zupę zrobisz za grosze
Marzy Ci pyszne rozgrzewająca zupa? Lubisz smaki tak dobrze znane z czasów PRL-u? W takim razie warto przypomnieć sobie o prostym, ale przepysznym przepisie. Danie jest pełne mięsa, a przy tym bardzo tanie w przygotowaniu. Zjesz z prawdziwym apetytem.
Najlepsza na zimę zupa ogonowa
Zimą lubimy jeść potrawy nie tylko smaczne, ale też syte i rozgrzewające. Niektóre z nich odeszły już w niepamięć. Tak właśnie jest z zupą ogonową, którą zajadano się w czasach PRL-u. Młodzież nie ma pojęcia o jej istnieniu, a starsi ten smak wspominają z rozrzewnieniem. Zupa ogonowa jest tania. Kilogram ogonów kupimy już za jedyne 9 zł.
Nie jest jednak wcale taka prosta w przygotowaniu. Wymaga uwagi, bo łatwo zepsuć jej smak. Dlatego warto poznać przepis, który wyjaśni nam, jak najlepiej ugotować zupę ogonową. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Czas smakosza. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jest szkodliwe dla zdrowia, a Polacy używają na potęgę. Lepiej pozbądź się tego z kuchniJak ugotować zupę ogonową?
Składniki:
- ½ kg ogona wieprzowego
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 4 cebule
- 2 łyżki koncentratu
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 4 łyżeczki mielonej papryki
- 4 ziemniaki
- kilka suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy ogonowej zaczniemy oczyszczenia ogona i włożenia go do garnka. Dokładamy obraną marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe, suszone grzyby, ziele angielskie i zieloną część pora. Białą część kroimy w plasterki też dodajemy i wszystko zalewamy zimną wodą.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą, by nie ściemniały. Cebulę siekamy, a z wywaru wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa. Dodajemy do garnka ziemniaki. Cebulę podsmażamy na patelni na złoty kolor z dodatkiem papryki i majeranku.
Zupa ogonowa rozgrzeje i nasyci
Sok pomidorowy mieszamy z koncentratem, wlewamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Następnie mieszankę wlewamy do wywaru. Ogony obieramy z mięsa i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjęte wcześniej z garnka warzywa też kroimy.
Ponownie wrzucamy pokrojone mięso i warzywa do zupy. Mieszamy i jeszcze gotujemy kilka minut. Zupę można jeszcze doprawić do smaku. Jest już gotowa do podania. Warto zupę ogonową posypać natką pietruszki. Zupa jest najlepsza na następny dzień po ponownym podgrzaniu. Pisaliśmy, dlaczego warto dodać bataty do obiadu. Polecaliśmy pyszny patent na kurczaka na obiad.