Jest szkodliwe dla zdrowia, a Polacy używają na potęgę. Lepiej pozbądź się tego z kuchni
Gotowanie zabiera czas, ale gwarantuje też smaczne efekty. Jednak musimy mieć świadomość, że może być też szczególnie niebezpieczne. Warto zwrócić uwagę na sprzęt w kuchni, który przynosi więcej szkody niż pożytku. Ten, o którym mowa, nadal używany jest w wielu polskich kuchniach.
Uważaj podczas gotowania
Gotowanie jest dla jednych przyjemnością, a dla innych przykrym obowiązkiem. Jednak wiadomo, że codziennie spędzamy trochę czasu w kuchni. Gotujemy obiad, przyrządzamy apetyczne dania, pieczemy, czy smażymy. Jakiego sprzętu używamy do gotowania?
Rynek daje nam sporo możliwości. Jednak wciąż największą popularnością cieszą się kuchenki gazowe. Są łatwe i wygodne w obsłudze, ale też mogą być szkodliwe. Jak wpływają na nasze zdrowie? Ich działanie na nasz organizm można porównać nawet do biernego palenia papierosów.
To jedna z najzdrowszych ryb w Polsce. Podaj z czosnkiem i cytryną, poczujesz raj w ustachCzy używać kuchenki gazowej w kuchni?
Dopiero teraz uświadamiamy sobie, w jaki sposób kuchenki gazowe nam szkodzą. Badania nie pozostawiają złudzeń. Kuchenki gazowe trują tak, jak włókna azbestowe. Są szkodliwe nawet, gdy pozostają wyłączone. Wiadomo, że szczególnie zimą dużo czasu spędzamy w domach.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Te nie są w tym okresie zbyt często wietrzone, a to potęguje zagrożenie. Badacze podkreślają, że osoby, które gotują na kuchenkach gazowych narażają się na wdychanie, tlenku azotu, formaldehydu i benzenu. Z kuchenek gazowych wydobywa się jedynie niewielka ilość, ale dzieje się to przez cały czas.
Szkodliwe kuchenki gazowe
Wspomniane wyżej szkodliwe substancje wydobywają się nawet, gdy nie korzystamy z kuchenek gazowych w naszych kuchniach. Substancje trafiają do atmosfery, a ich wdychanie jest dużo bardziej niebezpieczne od wdychania spalin, włókien azbestowych i wyziewów przemysłu ciężkiego. Bardzo istotna jest właściwa wentylacja w kuchni.
Jeśli gotujemy przez godzinę, to toksyny mogą przekroczyć nawet dopuszczalny poziom. Amerykańscy naukowcy ostrzegają, że to może wywołać astmę u dzieci. Formaldehyd drażni śluzówkę oczu, gardła i nosa. Większe stężenie może prowadzić do uszkodzenia tkanki płucnej lub obrzęku płuc. Dlatego warto kuchenkę gazową zastąpić indukcyjną i zadbać o odpowiednią wentylację w kuchni od czas gotowania. Pisaliśmy, jak przygotować kotlety z selera na piątek. Polecaliśmy najlepszy sposób na spokojny sen.
Źródło: fakt.pl