Smakosze.pl Przepisy To najlepszy patent na kurczaka. Taki obiad starcza nawet na kilka dni
Fot. Anna Zyśk

To najlepszy patent na kurczaka. Taki obiad starcza nawet na kilka dni

10 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeśli szukasz pomysłu na danie na kilka dni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Soczysty kurczak pod pierzynką to danie, które przygotujesz błyskawicznie, a cała rodzina doceni jego smak.

Kurczak po pierzynką poleca się na obiad

Kurczak jest zawsze świetnym pomysłem na obiad i każdy robi go nieco inaczej. Anna Zyśk, prowadząca kanał jedz.pysznie na Instagramie przyrządza popularne mięso w piekarniku.

Zapieczony kurczak z warzywami jest niezwykle soczysty i pełen smaku.
Obiad na kilka dni przygotujesz w prosty sposób i z kilku podstawowych składników. Zobacz, jak przyrządziła go znana vlogerka kulinarna. Gwarantujemy, będzie pysznie!

Te ciasteczka z 4 składników to prawdziwy hit. Na Wszystkich Świętych zawsze robią furorę

Kurczak i kilka dodatków

Ogromną zaletą tego dania jest również to, że z kilku składników zrobisz obiad na kilka dni. Nie są drogie, wiec całe danie przygotujesz za grosze. Najważniejszym produktem jest oczywiście sam kurczak, a dokładnie jego udka. Oprócz niego potrzebne będą także przyprawy oraz warzywa , które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Poznasz je sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 12 udek z kurczaka
  • 100 g cebuli
  • 250 g cukinii
  • 120 g marchewki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g mąki
  • 500 ml bulionu
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Kurczak pod pierzynką - pyszny obiad na kilka dni

Krok 1. Udka z kurczaka dopraw pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Następnie dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso.

kurczak w przyprawach.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Cebule obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Marchew także obierz i umyj razem z cukinią. Oba warzywa zetrzyj na dużych oczkach tarki.

ścieranie cukinii na tarce.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej. Udka z kurczaka przełóż na patelnię. Smaż je z każdej strony, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.

kurczak na patelni.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Na patelni po usmażonym kurczaku wsyp cebulę oraz startą marchew i cukinię. Warzywa podsmaż do zmięknięcia, a następnie dodaj koncentrat pomidory. Całość dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, podsmażaj przez chwilę i wlej bulion. Gotuj przez 5 minut.

warzywa do kurczaka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Podsmażonymi warzywami przykryj kurczaka ułożonego w naczyniu żaroodpornym.

warzywa na mieso.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Po tym czasie danie jest gotowe i możesz podawać je na obiad.

upiecozny kurczak.jpg
Fot. Anna Zyśk
Zrób tak z grzybami po powrocie z lasu. Unikniesz powszechnego problemu
Poszedł do jadłodajni i zamówił mielonego. Po chwili padły słowa, których nikt nie mógł przewidzieć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy