Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te ciasteczka z 4 składników to prawdziwy hit. Na Wszystkich Świętych zawsze robią furorę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.10.2024 14:52

Te ciasteczka z 4 składników to prawdziwy hit. Na Wszystkich Świętych zawsze robią furorę

ciasteczka hiszpańskie
Fot. shutterstock

Prosty przepis na ciastka, które nie przypominają ciastek. Tam, skąd pochodzą, nazywane są yemas, czyli żółtka. Przygotuj jajka i 3 proste składniki, które i tak zapewne masz w kuchni. Słodki poczęstunek na Wszystkich Świętych jak znalazł.

Ciastka yemas z zółtek jajek

To gratka dla miłośników połączenia historii, religii i smakołyków. Choć spotykane są w całej Hiszpanii, najczęściej kojarzą się z Ávila, rodzinnym miastem św. Teresy. Te małe pomarańczowe kulki przygotowywane są i jedzone właśnie na jej cześć.

Mówi się o tych przekąskach, że pochodzą jeszcze ze średniowiecza. Nawet jeśli nie jest to cała prawda, są i tak bardzo zakorzenione w tradycji, bo spopularyzowały się co najmniej 160 lat temu. Dziś produkowane są także w wersji zapakowanej na eksport. My przygotowujemy je jednak na świeżo, z jajek i 3 dodatków.

yemas

Zrób tak z grzybami po powrocie z lasu. Unikniesz powszechnego problemu

Cytrusowy deser z jajek

Yemas św. Teresy przygotowujemy z żółtek jajek kurzych, syropu i soku cytrynowego. Połączenie tego ostatniego z cynamonem to mało znany w naszej kuchni mariaż. Tym ciekawiej smakuje ten niecodzienny deser. Podaj go na Wszystkich Świętych lub zupełnie bez okazji- zawsze smakuje tak samo pysznie.

Składniki

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru+ cukier do dekoracji
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna (sok + skórka)

Yemas w domu

Sok z cytryny wlewamy do rondelka. Podwajamy jego objętość wodą. Dosypujemy cukier i na wolnym ogniu redukujemy, aż połączy się w gęsty syrop, dodając cynamon i skórkę cytrynową.

Żółtka jajek roztrzepujemy w rondelku. Dodajemy przygotowany wcześniej, jeszcze gorący syrop. Cały czas mieszając, podgrzewamy, aż masa osiągnie na tyle dużą gęstość, że przestanie przylegać do ścianek rondelka.

Ciasto wylewamy na półmisek i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie można ją formować rękami, przygotowujemy z niej niewielkie kulki, obtaczamy w cukrze lub cukrze pudrze i układamy w papilotkach.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjną szarlotkę i naleśniki bez mąki.

przekrojone yemas