Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i malinami. Żałuję, że wcześniej go nie znałem
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

To najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i malinami. Żałuję, że wcześniej go nie znałem

20 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na truskawki i maliny w pełni. Dlatego zrób z nich przepyszne i nieskomplikowane ciasto. Jego smak podbije podniebienia wszystkich domowników, a ty nie będziesz mogłaś się nadziwić, że nie wpadłaś na to wcześniej. Przepis jest banalnie prosty.

Doskonałe ciasto na lato

Przełom wiosny i lata jest najlepszym czasem dla kuchni. Właśnie wtedy pojawiają się młode warzywa, a przede wszystkim owoce, których wszyscy są tak bardzo spragnieni i których wyczekiwali przez całą zimę. Przepisów na ich wykorzystanie można mnożyć w nieskończoność.

Jednym z najlepszych jest ten na kruche ciasto z truskawkami i malinami. Ciasto , jakie z niego wychodzi, smakuje obłędnie. Kiedy go odkryłem, dziwiłem się, że nie wpadłem na to wcześniej, bo to bardzo łatwy sposób. Przekonasz się o tym, sprawdzając przepis umieszczony w dalszej części artykułu.

truskawiki ciasto.jpg
Fot. YouTube/Mała Cukierenka
Ogórki wkładam do słoików i zalewam musztardą. To hit zimy, ale większość znika latem przy grillu

Sezonowe owoce i kilka składników

Smak tego obłędnego i lekkiego deseru bierze się przede wszystkim ze wspomnianych owoców sezonowych. Dlatego zadbaj, aby zarówno truskawki, jak i maliny były świeże i soczyste. Potrzebne będą także produkty na ciasto. Wszystkie wraz z dokładnymi proporcjami umieszczono na poniższej liście. Przygotuj je wszystkie, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Mała Cukierenka , która znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 200 g malin
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przepis na owocowe ciasto

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj sypkie składniki, a następnie dodaj starte na dużych oczkach tarki masło. Wlej cztery żółtka i za pomocą miksera lub ręcznie wyrób ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną z nich umieść w folii spożywczej i zamroź ją.

Drugą rozwałkuj na cienki placek i umieść go w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Spód ciasta piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20 minut. W tym czasie przygotuj owocowe nadzienie.

Oczyszczone i umyte truskawki przekrój i przełóż do miski. Dodaj umyte maliny oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki. Kiedy owoce będą obsypane mąką, wyłóż je na upieczonym spodzie. Zmrożony kawałek ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki i powstałymi wiórkami obsyp wierzch. Równomiernie je rozprowadź. Ciasto piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia, a następnie krój na kawałki i częstuj najbliższych. Sprawdź, dlaczego nie warto wyrzucać ogonków czereśni oraz poznaj smaczny przepis na ogórki .

ciast to.jpg
Fot. YouTube/Mała Cukierenka
Nigdy nie wyrzucam ogonków po czereśniach. Zrobiony z nich napar ma niezwykłe właściwości
Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do dżemu. Z powodzeniem zastępują żelfix
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy