Zamiast wyrzucać do kosza, dodaję do dżemu. Z powodzeniem zastępują żelfix
Sezon na soczyste owoce trwa, a ja chętnie przyrządzam z nich apetyczne dżemy. Jednak nie używam już do nich żelfixu. Korzystam z innych naturalnych sposobów, które każdemu polecam.
Sezon na dżemy i konfitury
Podczas przygotowywania dżemów zwykle stosujemy środki zagęszczające. Popularny żelfix to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej, takiej jak pektyna lub żelatyna. Żelfix na stałe zagościł w kuchni wielu smakoszy, bo ułatwia przyrządzanie przetworów. Dzięki niemu owoce szybciej się gotują i zachowują ładny kolor.
Dzięki temu produktowi nie musimy już kilka godzin mieszać owoców w garnku i martwić się, że coś się przypali. Producenci tego typu cukrów z zagęszczaczami twierdzą, że te produkty nie zawierają substancji konserwujących. Natomiast cukier żelujący extra ma w składzie kwas sorbowy, który należy do konserwantów.
Podsmażam ziemniaki i podaję z tym sosem. Wszyscy znajomi już poprosili o przepisCzym zastąpić żelfix?
Jednak wiele osób rezygnuje z używania cukrów z substancjami zagęszczającymi. Muszę przyznać, że również ja omijam je szerokim łukiem. Zależy mi, by przetwory były naturalne, ekologiczne i w sam raz dla najmłodszych smakoszy. Dlatego zamiast żelfixu dodaję do dżemów pektynę.
Występuje ona w jabłkach, borówkach, porzeczkach, pigwie i jarzębinie. W kuchni korzystam ze sprawdzonego sposobu naszych babć na zagęszczanie przetworów. Biorę obierki jabłek, wygotowuje je, a potem odparowuje. Powinien zostać skoncentrowany płyn. Następnie dodaję go do przetworów. W ten sposób zagęszczam dżemy i konfitury naturalną pektyną.
Inne sposoby na zagęszczenie przetworów
Warto wiedzieć, że podobne właściwości mają skórki cytrusów. Jednak ich aromat jest bardzo mocny i może zmieniać smak przetworów. Jeśli zależy nam na naturalnym zagęszczeniu dżemów i konfitur, to do garnka z owocami dodajmy trochę jabłek, porzeczek, borówek, pigwy lub jarzębiny. Te owoce zawierają pektynę i spowodują zgęstnienie dżemu.
Można też zrezygnować z dodawania tych owoców, ale przeznaczyć więcej czasu na przyrządzenie przetworów. Należy po każdej fazie gotowania odparować owoce, wówczas zgęstnieją naturalną metodą. Takie dżemy i konfitury będą nie tylko pyszne, ale też naturalnie zdrowe. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić płatki na śniadanie z piekarnika. Radziliśmy, jak zrobić danie na śniadanie, które jest lepsze od jajecznicy.
Źródło: beszamel.se.pl