Smakosze.pl Przepisy To najlepszy sernik z rosą, jaki jadłem. Wygląda jak milion dolarów i jest lekki jak chmurka
Fot. Shutterstock/ Joanna 12

To najlepszy sernik z rosą, jaki jadłem. Wygląda jak milion dolarów i jest lekki jak chmurka

27 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten sernik nie ma sobie równych i przebija nawet te z najdroższych cukierni. Wypróbuj przepis, a rodzina nie będzie mogła się nadziwić i na pewno poproszą o dodatkowy kawałek. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.

Sernik jak z cukierni

Sernik jest tak popularnym ciastem , że wydawałoby się, iż nie można odkryć na nie kolejnego przepisu. Nam udało się, to zrobić i w dalszej części zaprezentujemy ci sposób na sernik z rosą. Deser, jaki przygotujesz, zachwyci każdego. I to nie tylko smakiem, ale też wyglądem.

Najlepsze jest jednak to, że przygotowanie jest łatwe i poradzi z nim sobie każdy. Zaryzykuj i upiecz to ciasto nawet dzisiaj, a będziesz do tego sposobu wracać bardzo często.

twaróg.jpg
Fot. Canva/papkin
Mało kto robi sok na zimę z tych owoców. W tym roku nastawię więcej niż jedną partię

Co będzie ci potrzebne?

Podstawą każdego sernika jest oczywiście twaróg. Nie inaczej jest i tym wypadku. Oprócz niego niezbędne są także inne składniki. Jest ich całkiem sporo, ale większość z nich nie kosztuje wiele, a niektóre możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź listę poniżej, przygotuj produkty i upiecz to doskonałe ciasto.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 6 białek

Przepis na sernik z rosą

Do dużej miski wsyp mąkę, jedną łyżkę cukru waniliowego, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę oraz cztery żółtka. Następnie zagnieć składniki na jednolite ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie rozłóż równo ciasto i nakłuj je widelcem.

Do miski wbij jajka oraz wlej dwa żółtka. Wsyp szklankę cukru i utrzyj składniki. Następnie dodaj zmielony twaróg i za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą masę. Wsyp budyń oraz wlej olej i mleko. Ponownie wymieszaj składniki. Masę wylej je na ciasto i równo rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz w nim ciasto przez 50 minut.

Do miski wlej sześć białek i wsyp pół szklanki cukru. Oba składniki ubij na sztywno. Po 40 minutach od włożenia ciasta do piekarnika wyciągnij je i nałóż na nie ubite białka. Piecz przez kolejne 10 minut. Ciasto pozostaw do wystygnięcia, a później krój na kawałki i podawaj na deser.

ser nik.jpg
Fot. Canva/hipokrat

Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie
Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy