To najlepszy sernik z rosą, jaki jadłem. Wygląda jak milion dolarów i jest lekki jak chmurka
Ten sernik nie ma sobie równych i przebija nawet te z najdroższych cukierni. Wypróbuj przepis, a rodzina nie będzie mogła się nadziwić i na pewno poproszą o dodatkowy kawałek. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.
Sernik jak z cukierni
Sernik jest tak popularnym ciastem , że wydawałoby się, iż nie można odkryć na nie kolejnego przepisu. Nam udało się, to zrobić i w dalszej części zaprezentujemy ci sposób na sernik z rosą. Deser, jaki przygotujesz, zachwyci każdego. I to nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Najlepsze jest jednak to, że przygotowanie jest łatwe i poradzi z nim sobie każdy. Zaryzykuj i upiecz to ciasto nawet dzisiaj, a będziesz do tego sposobu wracać bardzo często.
Co będzie ci potrzebne?
Podstawą każdego sernika jest oczywiście twaróg. Nie inaczej jest i tym wypadku. Oprócz niego niezbędne są także inne składniki. Jest ich całkiem sporo, ale większość z nich nie kosztuje wiele, a niektóre możesz mieć w swojej kuchni. Sprawdź listę poniżej, przygotuj produkty i upiecz to doskonałe ciasto.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 200 g margaryny
- 6 żółtek
- 1,5 kg twarogu półtłustego
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 6 białek
Przepis na sernik z rosą
Do dużej miski wsyp mąkę, jedną łyżkę cukru waniliowego, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojoną na kawałki margarynę oraz cztery żółtka. Następnie zagnieć składniki na jednolite ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie rozłóż równo ciasto i nakłuj je widelcem.
Do miski wbij jajka oraz wlej dwa żółtka. Wsyp szklankę cukru i utrzyj składniki. Następnie dodaj zmielony twaróg i za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą masę. Wsyp budyń oraz wlej olej i mleko. Ponownie wymieszaj składniki. Masę wylej je na ciasto i równo rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz w nim ciasto przez 50 minut.
Do miski wlej sześć białek i wsyp pół szklanki cukru. Oba składniki ubij na sztywno. Po 40 minutach od włożenia ciasta do piekarnika wyciągnij je i nałóż na nie ubite białka. Piecz przez kolejne 10 minut. Ciasto pozostaw do wystygnięcia, a później krój na kawałki i podawaj na deser.