To najprostszy przepis na babkę piaskową. Jest pyszna i zawsze się udaje
Babka piaskowa musi zagościć na wielkanocnym stole. Polecamy najprostszy przepis na tę pyszną świąteczną babką. Upieczesz ją raz-dwa i równie szybko zniknie z talerzy, bo jest pyszna.
Babka piaskowa na twoim stole
Zaplanowałeś już, co upieczesz na Wielkanoc? Czy na twojej liście słodkich wypieków znalazła się babka piaskowa? Jeśli nie, to pora i o niej pomyśleć. Jest pyszna, delikatna i wilgotna. Pięknie też wyrasta i będzie apetyczną ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak długo na nim nie zagości.
Każdy podczas świąt wielkanocnych chętnie sięgnie po kawałek babki piaskowej. Jednak na jednej porcji na pewno się nie skończy. Ta wyborna babka będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Przygotuj ją według najprostszego przepisu. Pyszne ciasto będzie gotowe w mgnieniu oka.
Jak upiec babkę piaskową?
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie babki zacznij od ubicia jajek z cukrem. Wsyp wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj na gładką masę . Teraz do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wlej ⅔ ciasta.
Do ciasta, które zostało wsyp kakao i wymieszaj. Wylej ciasto na to, które jest w formie. Piekarnik nagrzej do 160 stopni ( z termoobiegiem) i piecz 45 minut. Gdy babka ostygnie, posyp ją cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.
Ciasto, które zachwyca delikatnością
Babka piaskowa jest delikatna i można w niej wyczuć kakao oraz aromat waniliowy. Okazale prezentuje się na świątecznym stole i jest jednym z wielkanocnych wypieków, których warto spróbować. Ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że sięgasz po kolejną porcję.
Do tego dzięki naszemu prostemu przepisowi zrobisz ją raz- dwa. Babka piaskowa zawsze się udaje i zachwyca smakiem. Upiecz ją na Wielkanoc i uczyń te święta wyjątkowo pysznymi i słodkimi. Pisaliśmy o składniku, który jest niezbędny w żurku, który robi Robert Makłowicz. Podawaliśmy też przepis na babkę wielkanocną od Ani Bardowskiej.