Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz nie wyobraża sobie żurku bez tego składnika. “Bez tego to nędzny żureczek”
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.03.2024 21:07

Makłowicz nie wyobraża sobie żurku bez tego składnika. “Bez tego to nędzny żureczek”

Robert Makłowicz i żurek
fot. robertmaklowicz_official; Canva

Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.

Makłowicz tradycyjnie

Robert Makłowicz znany jest z tego, że czas najchętniej spędza na południu Europy. Nie traci jednak kontaktu z Polską przez jej kuchnię, zwłaszcza tę tradycyjną, świąteczną. Warto przypomnieć przepis na żurek tego charyzmatycznego kucharza-gawędziarza.

Zwłaszcza że Makłowicz nie boi się stanowczych sądów, kiedy przychodzi do kuchni i gotowania. Jego opinia o żurku przygotowanym bez jednego składnika jest dość wyrazista. „Nędzny i straszny żureczek” powstawać ma bez odpowiedniej ilości czosnku.

żurek z jajkiem i kiełbasą
fot. Canva
Wszyscy mówią o tym cieście. Jest tak dobre, że zrobię je na Wielkanoc Teraz jest czas na zbieranie soku z brzozy

Żurek Makłowicza

Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic – wyznał Makłowicz cytowany przez liczne serwisy internetowe.

Zgodnie z tym wyznaniem, jego przepis na żurek zawiera co najmniej sześć ząbków.

Składniki

  • ½ kg wędzonych żeberek
  • 100 g wędzonej szynki
  • 100 g wędzonego boczku
  • ½ l zakwasu żytniego
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Gotujemy żur z Makłowiczem

Żeberka, kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych zalewamy w garnku dwoma litrami wody. Gotujemy przez godzinę. 

Obrane ziemniaki, szynkę i boczek kroimy w kostkę. Dorzucamy ziemniaki do garnka i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy też szynkę.

Boczek i cebulę podsmażamy na maśle. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i na patelnię wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż powstanie jednolita zasmażka.

Zasmażkę przekładamy do garnka z gotującą się zupą, a następnie w chochli zupy płuczemy dokładnie patelnię i dodajemy do garnka. Dodajemy zakwas i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Wypróbuj też przepisy na szybką postną zapiekankę warzywną i schab pieczony z warzywami.

żurek w chlebie
fot. Canva