Makłowicz nie wyobraża sobie żurku bez tego składnika. “Bez tego to nędzny żureczek”

Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.
Makłowicz tradycyjnie
Robert Makłowicz znany jest z tego, że czas najchętniej spędza na południu Europy. Nie traci jednak kontaktu z Polską przez jej kuchnię, zwłaszcza tę tradycyjną, świąteczną. Warto przypomnieć przepis na żurek tego charyzmatycznego kucharza-gawędziarza.
Zwłaszcza że Makłowicz nie boi się stanowczych sądów, kiedy przychodzi do kuchni i gotowania. Jego opinia o żurku przygotowanym bez jednego składnika jest dość wyrazista. „Nędzny i straszny żureczek” powstawać ma bez odpowiedniej ilości czosnku.

Żurek Makłowicza
Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic – wyznał Makłowicz cytowany przez liczne serwisy internetowe.
Zgodnie z tym wyznaniem, jego przepis na żurek zawiera co najmniej sześć ząbków.
Składniki
- ½ kg wędzonych żeberek
- 100 g wędzonej szynki
- 100 g wędzonego boczku
- ½ l zakwasu żytniego
- 1 średnia cebula
- 5 ziemniaków
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 6 ząbków czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Gotujemy żur z Makłowiczem
Żeberka, kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych zalewamy w garnku dwoma litrami wody. Gotujemy przez godzinę.
Obrane ziemniaki, szynkę i boczek kroimy w kostkę. Dorzucamy ziemniaki do garnka i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy też szynkę.
Boczek i cebulę podsmażamy na maśle. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i na patelnię wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż powstanie jednolita zasmażka.
Zasmażkę przekładamy do garnka z gotującą się zupą, a następnie w chochli zupy płuczemy dokładnie patelnię i dodajemy do garnka. Dodajemy zakwas i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Wypróbuj też przepisy na szybką postną zapiekankę warzywną i schab pieczony z warzywami.






































