Makłowicz nie wyobraża sobie żurku bez tego składnika. “Bez tego to nędzny żureczek”
Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.
Makłowicz tradycyjnie
Robert Makłowicz znany jest z tego, że czas najchętniej spędza na południu Europy. Nie traci jednak kontaktu z Polską przez jej kuchnię, zwłaszcza tę tradycyjną, świąteczną. Warto przypomnieć przepis na żurek tego charyzmatycznego kucharza-gawędziarza.
Zwłaszcza że Makłowicz nie boi się stanowczych sądów, kiedy przychodzi do kuchni i gotowania. Jego opinia o żurku przygotowanym bez jednego składnika jest dość wyrazista. „Nędzny i straszny żureczek” powstawać ma bez odpowiedniej ilości czosnku.
Wszyscy mówią o tym cieście. Jest tak dobre, że zrobię je na Wielkanoc Teraz jest czas na zbieranie soku z brzozyŻurek Makłowicza
Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic – wyznał Makłowicz cytowany przez liczne serwisy internetowe.
Zgodnie z tym wyznaniem, jego przepis na żurek zawiera co najmniej sześć ząbków.
Składniki
- ½ kg wędzonych żeberek
- 100 g wędzonej szynki
- 100 g wędzonego boczku
- ½ l zakwasu żytniego
- 1 średnia cebula
- 5 ziemniaków
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 6 ząbków czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Gotujemy żur z Makłowiczem
Żeberka, kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych zalewamy w garnku dwoma litrami wody. Gotujemy przez godzinę.
Obrane ziemniaki, szynkę i boczek kroimy w kostkę. Dorzucamy ziemniaki do garnka i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy też szynkę.
Boczek i cebulę podsmażamy na maśle. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i na patelnię wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż powstanie jednolita zasmażka.
Zasmażkę przekładamy do garnka z gotującą się zupą, a następnie w chochli zupy płuczemy dokładnie patelnię i dodajemy do garnka. Dodajemy zakwas i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Wypróbuj też przepisy na szybką postną zapiekankę warzywną i schab pieczony z warzywami.