Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania Bardowska zawstydziła cukierników. Jej przepis na babkę wielkanocną jest hitem sieci
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.03.2024 19:41

Ania Bardowska zawstydziła cukierników. Jej przepis na babkę wielkanocną jest hitem sieci

babka wielkanocna
Fot. Canva/evgenyb, IG/ania.bardowska

Już wkrótce będziemy cieszyć się smakiem babki wielkanocnej. Anna Bardowska robi ją tak, że ciasto zawsze wychodzi. Przepis rolniczki stał się już hitem sieci. Dlatego skorzystaj z niego i zrób babkę, która zachwyci w Wielkanoc. 

Babka wielkanocna Ani Bardowskiej najlepsza

Ania Bardowska znana z programu “Rolnik szuka żony” już zaczęła kulinarne przygotowania do świąt wielkanocnych. W sieci podzieliła się recepturą na babkę, która zawsze się udaje. Dlatego polecamy ten przepis. Dzięki niemu w prosty i szybki sposób upieczesz babkę, która będzie rozpływać się w ustach. 

Warto wiedzieć, że babka wielkanocna symbolizuje umiejętności i doskonałości. Jej smak też jest znakomity. Przepis Ani Bardowskiej gwarantuje sukces i pyszny efekt. Poniżej zamieszczamy przepis na to wspaniałe świąteczne ciasto. Skorzystaj z niego i nadaj Wielkanocy wybornej słodyczy. 

babka wielkanocna
Fot. Canva/ola_p
Gessler ostrzega wszystkich. Tego składnika nie dodawaj do jarzynowej

Jak upiec babkę wielkanocną z przepisu Ani Bardowskiej?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki mleka

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Powoli wlej olej, dalej ubijaj i przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia i wlej mleko. Składniki ubij na gładką masę, a formę wysmaruj masłem. Oprósz bułką tartą. ⅔ ciasta wlej do formy, a do pozostałego ciasta wsyp kakao i wlej mleko.

Składniki mieszamy i wlewamy do ciasta w formie. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Gdy babka ostygnie, możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Ciasto jest już gotowe do podania. 

Babka, czyli puszysty smakołyk na święta

Babka z przepisu Ani Bardowskiej wychodzi niezwykle puszysta i wilgotna. Pięknie wyrasta i zachwyca delikatnością. Jej smak jest kwintesencją świąt wielkanocnych. Dzięki tej recepturze zrobisz ją w prosty sposób.

Ten świąteczny wypiek stał się już hitem sieci. Dlatego upiecz babkę na Wielkanoc, a  zachwytów nad nią nie będzie końca. Każdy chętnie sięgnie po dokładkę, bo ciasto smakuje wybornie. Pisaliśmy o tym, jak upiec babkę wielkanocną od Ewy Wachowicz. Polecaliśmy przepis na znakomity sernik krakowski. 

babka wielkanocna
Fot. Canva/Wiktory

Źródło: plejada.pl