Smakosze.pl Przepisy To najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Jest tak pyszne, że robię ja praktycznie co tydzień
YT/Henia Foks

To najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Jest tak pyszne, że robię ja praktycznie co tydzień

14 listopada 2023

Szukacie łatwego przepisu na ciasto drożdżowe? Niedawno trafiłam na taki w internecie. Do puszystej masy dodawało się smaczne, jesienne owoce, a efekt miał znakomity. Wypiek na tak nam się spodobał, że na stałe trafił do listy ulubionych smakołyków.

Ciasto drożdżowe może zrobić każdy

Tego ciasto drożdżowego nie powstydziłaby się żadna z babć . Choć początkowo nie miałam ochoty na sporządzanie zaczynu i żmudne wyrabianie masy, postanowiłam spróbować. Tym razem bowiem długie wyrastanie miało mnie ominąć.

Wypiek wyróżniał też dodatek owoców. Nie próbowałam chyba wcześniej zmierzyć się z upieczeniem „drożdżówki” z tym składnikiem. Okazało się to jednak bardzo proste, a smak zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Co dodałam? Wyjawiam w dalszej części artykułu.

Pyszne ciasto drożdżowe.jpg
YT/Henia Foks
Bosacka spojrzała na skład Burgera Drwala z McDonald's i zamarła. Teraz ostrzega wszystkich Polaków

Przepis na znakomite ciasto drożdżowe z jabłkami

Prosty, a zarazem smaczny wypiek zrobiłam z drożdżowej masy i duszonych jabłek. Wystarczyły zaledwie 3 większe sztuki owocu i kilka podstawowych składników, by w tempie niemal ekspresowym zrobić wybitny deser. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 60 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka z dużych jajek
  • 3 spore jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Oprócz wymienionych wyżej produktów przyda wam się posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia kwadratowa forma szklana o boku 30 cm. Ułożymy w niej ciasto z jabłkami. Szczegóły wykonania zawarte są w przedstawionej poniżej instrukcji.

Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe? Znam prosty przepis

Mleko doprowadzam do temperatury pokojowej. Kruszę do niego świeże drożdże i wsypuję 1-2 łyżki cukru (biorę z odmierzonej porcji 110 g). Mieszam i odstawiam na 10 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę przez sito i dodaję sól oraz cukier.

Całą porcję masła topię na głębokiej patelni. Rozczyn wlewam do mąki wraz z żółtkami i łączę. Pod koniec wlewam połowę stopionego masła — nie może być jednak gorące. Wyrabiam starannie, miskę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

Na drugiej części tłuszczu smażę obrane ze skórki starte na tarce o większych oczkach jabłka. Pod koniec duszenia dodaję cynamon. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrabiam na oprószonej dodatkową porcją mąki desce i formuję z niego prostokąt.

Układam na nim owocową masę i zawijam. Tnę na kawałki o grubości 3-4 cm i ciasno układam w przygotowanej wcześniej formie. Odstawiam na 10 minut, po czym piekę przez 45 w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Jak podać ciasto drożdżowe z jabłkami?

Przed końcem pieczenia, a dokładnie na 15 minut przed wyjęciem blachy, można posypać deser płatkami migdałów. Jednak i bez nich będzie smacznie. Wystarczy oprószyć ostudzone ciasto cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Sprawdźcie jak przyrządzić deser z gruszką — jest wilgotny i bardzo smaczny. Być może skusi was też receptura na ciasto drożdżowe z waniliową kruszonką .

Masa na ciasto drożdżowe.jpg
YT/Henia Foks
Smażę kiełbasę razem z cebulą i dodaję kilka dodatków. Ten tani obiad zrobisz z jednej patelni
Natrzyj boczek przyprawami i wsadź do słoików. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego, mąż ciągle o to prosi
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy