Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Z herbatą i konfiturą, posmarowane warstwą masła lub zjedzone w towarzystwie małej czarnej — ciasto drożdżowe smakuje zawsze. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wypiek będzie puszysty i wilgotny jak nigdy wcześniej.
Tajemnicą lekkości tego ciasta jest wykorzystanie całych jaj ubitych na kogel-mogel. To właśnie ten patent powoduje, że ma ono konsystencję, która wprost rozpływa się w ustach. Jesteśmy przekonani, że takie drożdżowe przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką
Do przygotowania wypieku potrzebna będzie mała keksówka o długości około 30 cm.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki ciepłego mleka
około 1/2 szklanki oleju
Składniki na kruszonkę waniliową:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
70 g masła
Przygotowanie:
Nastawiamy rozczyn. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, do podwojenia objętości. Resztę mąki przesiewamy.
W oddzielnym naczyniu łączymy żółtka, jajko i cukier, tak aby uzyskać gęstą masę. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięte drożdże, ubity na puch kogel-mogel i resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, aż składniki się połączą. Następnie kontynuujemy wyrabianie, stopniowo dodając olej.
Proces wyrabiania prowadzimy przez około 10-15 minut. Efektem powinno być ciasto elastyczne, miękkie oraz niezbyt lepkie. Tak przygotowane możemy umieścić w dużej misce. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy godzinę. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekładamy do formy. Pozostawiamy je jeszcze na około 25 minut, by znów wyrosło.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy kruszonkę. Masło zagniatamy z mąką na "sypki proszek". Dodajemy cukier i dalej zagniatamy, opuszkami palców tworząc drobne okruszki.
Wyrośnięte ciasto smarujemy ciepłym mlekiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy je wilgotną lnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego.
Sprawdźcie koniecznie inne pomysły na drożdżowe wypieki. Polecamy szczególnie przepis na drożdżówki z dżemem truskawkowym oraz recepturę na pyszne drożdżowe bez wyrabiania z dodatkiem śliwek.
Źródło zdjęcia: canva/ninikas
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: natomamochote