Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe

canva/Dar1930

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

26 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Z herbatą i konfiturą, posmarowane warstwą masła lub zjedzone w towarzystwie małej czarnej — ciasto drożdżowe smakuje zawsze. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wypiek będzie puszysty i wilgotny jak nigdy wcześniej.

Tajemnicą lekkości tego ciasta jest wykorzystanie całych jaj ubitych na kogel-mogel. To właśnie ten patent powoduje, że ma ono konsystencję, która wprost rozpływa się w ustach. Jesteśmy przekonani, że takie drożdżowe przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką

Do przygotowania wypieku potrzebna będzie mała keksówka o długości około 30 cm.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

  • około 1/2 szklanki oleju

Składniki na kruszonkę waniliową:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 70 g masła

Przygotowanie:

Nastawiamy rozczyn. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy jedną łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, do podwojenia objętości. Resztę mąki przesiewamy.

W oddzielnym naczyniu łączymy żółtka, jajko i cukier, tak aby uzyskać gęstą masę. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięte drożdże, ubity na puch kogel-mogel i resztę mleka. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, aż składniki się połączą. Następnie kontynuujemy wyrabianie, stopniowo dodając olej.

Proces wyrabiania prowadzimy przez około 10-15 minut. Efektem powinno być ciasto elastyczne, miękkie oraz niezbyt lepkie. Tak przygotowane możemy umieścić w dużej misce. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy godzinę. W tym czasie powinno podwoić objętość.

Kotlety mielone

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

CZYTAJ DALEJ

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekładamy do formy. Pozostawiamy je jeszcze na około 25 minut, by znów wyrosło.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy kruszonkę. Masło zagniatamy z mąką na "sypki proszek". Dodajemy cukier i dalej zagniatamy, opuszkami palców tworząc drobne okruszki.

Wyrośnięte ciasto smarujemy ciepłym mlekiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy je wilgotną lnianą ściereczką. Pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego.

Sprawdźcie koniecznie inne pomysły na drożdżowe wypieki. Polecamy szczególnie przepis na drożdżówki z dżemem truskawkowym oraz recepturę na pyszne drożdżowe bez wyrabiania z dodatkiem śliwek.

drożdżowe na talerzu

drożdżowe na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ninikas

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: natomamochote

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >