Smakosze.pl Przepisy To najprostszy przepis na makowiec. Jest tak pyszny, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Fot. Canva/Cofefe

To najprostszy przepis na makowiec. Jest tak pyszny, że nikt nie kończy na jednym kawałku

29 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie kupuj makowca na Wielkanoc, zrób go z tego przepisu. Z nim wyjdzie idealne i smaczne ciasto, które zachwyci wszystkich zaproszonych gości. W dodatku robi się je bardzo łatwo i szybko. Poznaj przepis i zrób ten makowiec na święta.

Najlepszy makowiec na Wielkanoc

Na wielkanocnym stole oprócz mazurka i sernika powinien znaleźć się także makowiec. I wcale nie musi być to kupne ciasto. Przepis , który znajdziesz poniżej nie niezwykle łatwy, a co najważniejsze szybki. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza podczas przygotowań do świąt, kiedy każdy ma mało czasu i szuka szybkich przepisów.

Istotne jest również to, że z tym przepisem zrobisz smaczne ciasto. U mnie w domu smakuje wszystkim tak bardzo, że wszyscy proszą o dokładkę i nie kończy się na jednym kawałku. Upiecz i przekonaj się sama.

masa makowa.jpg
Fot. Canva/Aneta_Gu
Przyznano nagrody dla najlepszych restauracji w Polsce. Laureatów wytypowali konsumenci

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Najważniejszym z nich jest masa makowa. Ja zawsze używa, tej gotowej i ciasto wychodzi rewelacyjne. Zerknij na poniższą listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Podobny przepis znajdziesz na kanale Henia Foks , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 ml oleju
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • sól

Przepis na makowiec

Białka odzież od żółtek. Białka wlej do miski i wsyp cukier. Za pomocą miksera ubij je na sztywno. Cały czas miksując, dodawaj partiami żółtka. Kiedy składki się połączą, wlej olej i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ciasto i równomiernie rozprowadź, formując na prostokątny placek. Ciasto piecz przez 15 minut e rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Placek ciasta wyłóż na blat lub stolnicę. Na jego środek wyłóż masę makową i równomiernie rozprowadź ją po powierzchni. Następnie od strony dłuższego boku zacznij zawijać ciasto w roladę. Pamiętaj o lekkim dociskaniu ciasta. Wierzch ciasta udekoruj lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczy. Gotowe ciasto krój na kawałki i gotowe. Podaj na wielkanocny stół, a rodzina będzie zachwycona. Sprawdź, co kryje się w przepisie na żurek od włoskiego kucharza oraz dowiedz się, jak podawać kiełbasę na Wielkanoc .

ciasto mako.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Gessler wytknęła Polakom najgorsze błędy w kuchni. Wiele osób wciąż je popełnia podczas gotowania
W moim domu ta sałatka to największy hit. Do tego robię ją dużo szybciej, niż jarzynową
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy