To najprostszy przepis na makowiec. Jest tak pyszny, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Nie kupuj makowca na Wielkanoc, zrób go z tego przepisu. Z nim wyjdzie idealne i smaczne ciasto, które zachwyci wszystkich zaproszonych gości. W dodatku robi się je bardzo łatwo i szybko. Poznaj przepis i zrób ten makowiec na święta.
Najlepszy makowiec na Wielkanoc
Na wielkanocnym stole oprócz mazurka i sernika powinien znaleźć się także makowiec. I wcale nie musi być to kupne ciasto. Przepis , który znajdziesz poniżej nie niezwykle łatwy, a co najważniejsze szybki. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza podczas przygotowań do świąt, kiedy każdy ma mało czasu i szuka szybkich przepisów.
Istotne jest również to, że z tym przepisem zrobisz smaczne ciasto. U mnie w domu smakuje wszystkim tak bardzo, że wszyscy proszą o dokładkę i nie kończy się na jednym kawałku. Upiecz i przekonaj się sama.
Co będzie ci potrzebne?
Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Najważniejszym z nich jest masa makowa. Ja zawsze używa, tej gotowej i ciasto wychodzi rewelacyjne. Zerknij na poniższą listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Podobny przepis znajdziesz na kanale Henia Foks , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 6 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 20 ml oleju
- 5 g proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 1 puszka gotowej masy makowej
- sól
Przepis na makowiec
Białka odzież od żółtek. Białka wlej do miski i wsyp cukier. Za pomocą miksera ubij je na sztywno. Cały czas miksując, dodawaj partiami żółtka. Kiedy składki się połączą, wlej olej i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią ciasto i równomiernie rozprowadź, formując na prostokątny placek. Ciasto piecz przez 15 minut e rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Placek ciasta wyłóż na blat lub stolnicę. Na jego środek wyłóż masę makową i równomiernie rozprowadź ją po powierzchni. Następnie od strony dłuższego boku zacznij zawijać ciasto w roladę. Pamiętaj o lekkim dociskaniu ciasta. Wierzch ciasta udekoruj lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczy. Gotowe ciasto krój na kawałki i gotowe. Podaj na wielkanocny stół, a rodzina będzie zachwycona. Sprawdź, co kryje się w przepisie na żurek od włoskiego kucharza oraz dowiedz się, jak podawać kiełbasę na Wielkanoc .