Przyznano nagrody dla najlepszych restauracji w Polsce. Laureatów wytypowali konsumenci
Konsumenci mają wyśrubowane i bardzo sprecyzowane oczekiwania. Restauracje próbują im sprostać i wielu się to udaje. Właśnie takie lokale gastronomiczne zostały nagrodzone przez użytkowników platformy pyszne.pl. Czy restauracja z twojego miasta też została doceniona?
Jaka restauracja jest najlepsza w Polsce?
W Polsce restauracji nie brakuje, jednak znalezienie lokalu gastronomicznego, który odpowiada naszym oczekiwaniom, wcale nie jest takie łatwe. Najlepsze restauracje na mapie Polski wskazali użytkownicy portalu pyszne.pl. Już po raz dziewiąty przyznano Pyszne.pl Awards.
Lokale gastronomiczne pogrupowano w 34 kategoriach. Jak donosi portal money.pl, są to: Kuchnie Regionalne, Kuchnie Świata i Specjalne. Tytuł Restauracji Roku zdobyła Susharnia z Łodzi. Najlepszym debiutantem wśród polskich restauracji okazała się Mania Smaku z Wrocławia. Natomiast Siecią Roku została Pizza Hut.
Gessler wytknęła Polakom najgorsze błędy w kuchni. Wiele osób wciąż je popełnia podczas gotowaniaWłoska kuchnia i kebaby na podium
Polacy kochają włoską pizzę. Dowodzi tego docenienie już po raz kolejny olsztyńskiego lokalu gastronomicznego Non Solo Pizza. Również zwycięzcami w wielu województwach okazały się pizzerie. W województwie lubelskim najlepszą restauracją została Pizzeria Don Corleone, a w podlaskim Jaga Pizza.
Natomiast w zachodniopomorskim uhonorowana została Pizza King, a pomorskim Pizza Pogórzanka z Gdyni. Polscy konsumenci lubią też kebaba. Na Śląsku zwycięzcą okazał się Amir Kebab. Konsumenci cenią też sobie Kuchnie Świata i w takiej kategorii został docenione restauracje Red Rock City z Lublina, czy roślinny Vegab z Krakowa.
Kryzys już za nami
Restauracje w ostatnich latach nie miały lekko. Jak podkreśla w rozmowie z portalem money.pl Arkadiusz Krupicz, dyrektor zarządzający Pyszne.pl:
Gastronomia przechodziła ostatnimi czasy wyboistą drogę: pandemia, inflacja, wojna za wschodnią granicą. To wszystko przełożyło się z pewnością na biznesy restauratorów i skłoniło do szukania dodatkowych źródeł przychodu w ramach prowadzonej działalności
Arkadiusz Krupicz dalej wyjaśniał:
Mam nadzieję, że jednym z takich źródeł okazała się współpraca z największą platformą food delivery, jaką jest pyszne.pl. Na horyzoncie widać już spokojniejsze wody, które oznaczają stabilizację i możliwość dynamicznego wzrostu dla biznesu gastro
Informowaliśmy i sprawdzaliśmy, w jakich produktach na Wielkanoc jest najwięcej chemii. Podawaliśmy też patent na proste i smaczne śniadanie.
Źródło: money.pl