Smakosze.pl Przepisy To pyszne ciasto z owocami robię na patelni. Jest wiosennym hitem w moim domu
ciasto owocowe
Fot. YouTube/Obżarciuch

To pyszne ciasto z owocami robię na patelni. Jest wiosennym hitem w moim domu

22 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przygotowanie dobrego ciasta nie musi być skomplikowane. To owocowe z przepisu zrobisz z kilku składników, a w dodatku przygotujesz je na patelni. Nie zwlekaj, zrób je na wiosenny deser, a rodzina okrzyknie cię najlepszą cukierniczką. Przepis jest banalnie prosty.

Sposób na łatwe ciasto

To zachwycające smakiem i wyglądem ciasto , zrobisz w mniej niż pół godziny. A to już poważne argumenty, aby zrobić je nawet dzisiaj. Szczególnie że wszystkie potrzebne składniki możesz mieć w swojej lodówce, więc zakupy okażą się zbędne.

Dzięki dodatkom w postaci owoców ciasto jest bardzo soczyste i to właśnie dzięki temu będzie smakowało wszystkim smakoszom. Poznaj przepis, przygotuj je na deser i zaskocz domowników. Będą wniebowzięci.

ciasto prep.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch

Drożeje w szalonym tempie. Sałatka jarzynowa zagrożona

Dosłownie kilka składników

Jak zaraz się przekonasz, składniki są tanie i na tyle powszechne, że tak jak wspomniałem na początku, większość z nich możesz mieć w lodówce. Zerknij na listę umieszczoną poniżej i zobacz, co będzie ci potrzebne. Pamiętaj, że oprócz składników na ciasto, będziesz potrzebować także owoców. W tym przypadku będą to borówki, ale równie dobrze możesz użyć innych. Podobny przepis znajdziesz na kanale Obżarciuch , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Dalsza część tekstu pod filmem:

Składniki:

  • 250 g borówek
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 625 g mąki
  • 120 ml oleju
  • 20 g proszku do pieczenia
  • masło

Przepis na ciasto z owocami

Do dużej miski wbij jajka. Wsyp cukier i za pomocą miksera ubij oba składniki. Dodaj jogurt naturalny oraz olej i poprzez miksowanie połącz składniki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp ją do masy z jogurtu. Połącz składniki, tworząc w ten sposób gęste i lejące ciasto.

Umyte i wysuszone borówki dodaj do masy. Patelnię wysmaruj masłem, a na jej spód wyłóż papier do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i równomiernie je rozprowadź. Ciasto smaż pod przykryciem n a najmniejszym ogniu przez 25-30 minut . Po tym czasie obróć ciasto i smaż je przez 10 minut i gotowe. Krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na placki z kapusty oraz poznaj sposób Strzelczyka na żeberka .

smażenie ciasta.jpg
Fot. YouTube/Obżarciuch
Łupiny cebuli to nie wszystko. Od lat farbuję pisanki za pomocą tej przyprawy
Tomasz Jakubiak przekazał nowe wieści. Wiele osób na to czekało
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl