Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Drożeje w szalonym tempie. Sałatka jarzynowa zagrożona
Monika Dec
Monika Dec 22.03.2025 13:49

Drożeje w szalonym tempie. Sałatka jarzynowa zagrożona

sałatka jarzynowa
Fot. Canva

Sałatka jarzynowa jest w wielu domach obowiązkowym punktem menu podczas Wielkanocy i Świąt Bożego Narodzenia. Niestety, nie mamy dobrych wieści. Popularne warzywo, a zarazem podstawowy składnik sałatki drożeje w szalonym tempie. Bez niego potrawa nie wyjdzie tak smaczna. 

Sałatka jarzynowa zagrożona

Czeka nas droga Wielkanoc? Opinie ekspertów nie napawają optymizmem. Wiele mówi się m.in. o wysokich cenach jajek. Jak podaje Gazeta Prawna, osiągnęły one najwyższy od dłuższego czasu pułap. Jednak, rząd nie planuje interwencji administracyjnej, analogicznej do tej grudniowej, związanej z cenami masła.

To nie koniec niezbyt miłych informacji. Nie tylko ceny jajek poszły w górę. Zagrożony jest również inny składnik sałatki jarzynowej. Wielu znawców uważa, że to jemu zawdzięcza ona swój charakterystyczny smak. 

Sałatka jarzynowa podana w głębokim talerzu
fot. Canva

 

Jakubiak przekazał nowe wieści. „Płaczę jak małe dziecko”

Droga sałatka jarzynowa

Do przygotowania sałatki jarzynowej w klasycznej i najbardziej popularnej wersji potrzebujemy: jajek, marchewki, pietruszki, selera, groszku, kukurydzy, jabłek i majonezu. Niektórzy wzbogacają potrawę o ziemniaki, chrzan, a nawet ryby np. tuńczyka. Koszt zrobienia kultowego dania nie napawa optymizmem. W tym roku drogie są nie tylko jajka.

Dalsza część tekstu pod filmem

Coraz więcej mówi się o wysokich cenach pietruszki. Na giełdzie w Broniszach zapłacimy za nią teraz od 4 do 6 zł. W sklepach i na targowiskach ceny są jeszcze wyższe. W niektórych miejscach za kilogram tego warzywa zapłacimy aż 13 zł!

Pierwsze warzywa w sezonie zazwyczaj mają nieco wyższe ceny, jednak w przypadku pietruszki sprawa nie jest taka prosta. 

pietruszka.jpg
fot. Canva

Wysokie ceny pietruszki

Ceny pietruszki poszły w górę. Jak mówi w rozmowie z Faktem Maciej Kmera - ekspert z rynku rolniczego w Broniszach sytuacja jest o tyle specyficzna, że Polska jest skazana na własną produkcję tego warzywa.

Mamy marzec i o tej porze warzywa z poprzedniego sezonu zwykle drożeją. W przypadku pietruszki sytuacja jest o tyle specyficzna, że nie mamy skąd jej wziąć. Cały świat, jeśli korzysta z pietruszki, to głównie z jej zielonej części. O ile marchewka, czy cebula jest sprowadzana z innych krajów, o tyle nie ma alternatywy dla pietruszki z Polski. Jej się po prostu nie importuje - mówi Faktowi Maciej Kmera.

Wysokie ceny warzywa są spowodowane suszą. Jak podkreśla Kmita, zeszłoroczne zbiory pietruszki były gorsze. Może to wpłynąć również na nieuczciwe praktyki niektórych sprzedawców, którzy zamiast pietruszki będą chcieli sprzedać pasternak

Jak odróżnić oba warzywa? Korzeń pietruszki jest większy od pasternaku, bardziej aromatyczny i mniej zaokrąglony w górnej części. Smak pasternaku jest nieco łagodniejszy niż pietruszki. Bardziej przypomina on marchew.

Sprawdź też przepis na zupę koperkową i wielkanocne pierogi.

pietruszka.jpg
fot. Canva