Smakosze.pl Produkty To warzywo szturmem zdobywa Europę. Za niecałe 4 złote kupisz je też w Polsce
Fot. YouTube/Zucchiolo

To warzywo szturmem zdobywa Europę. Za niecałe 4 złote kupisz je też w Polsce

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nowe warzywo podbija Europę. Trafiło również do Polski, gdzie za kilka złotych kupisz je w popularnym markecie. Czy w naszym kraju przyjmie się równie dobrze? Szczegóły dotyczące tej niezwykłej rośliny znajdziesz poniżej.

Warzywo w końcu w Europie

Hiszpańscy naukowcy z firmy Beyond Seeds poświęcili pięć lat pracy, aby to jedno warzywo w końcu mogło znaleźć się w Europie. Chodzi o zucchiolo , które obecnie podbija serca mieszkańców tego kontynentu.

Ten nieznany wcześniej produkt ma około 10 centymetrów długości i waży średnio 250 gramów. Zucchiolo wyglądem przypomina połączenie dyni z cukinią, ale jest czymś zupełnie innym. Jego wnętrze składa się z lekkiego i chrupiącego miąższu. Co ciekawe można spożywać je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. O tym, skąd pochodzi i gdzie je kupić dowiesz się z dalszej części artykułu.

zucchilolo 2.jpg
Fot. YouTube/Zucchiolo

Mieszam makaron z bobem i dodaję te składniki. Nie znam szybszego sposobu na obiad

Skąd się wzięło zucchiolo?

Nazwa zucchiolo mogłaby wskazywać, że pochodzi ono z Włoch, ale to zły trop. Choć to dzięki Hiszpanom trafiło do Europy, nie pochodzi także z ich kraju. Pierwotnie występowało ono w Ameryce Południowej.

Dzięki długoletniej pracy wspomnianych naukowców zucchiolo może być uprawiane także w Europie. Dostosowali oni warzywo do europejskiego klimatu i do warunków, które występują w szklarni.

Gdzie kupić zucchiolo?

Na ściągnięcie warzywa do naszego kraju nie trzeba było zbyt wiele czekać. Zucchiolo w Polsce dostępne jest już teraz. Można zakupić je w popularnej sieci sklepów spożywczych, jaką jest Biedronka. Jak udało się nam dowiedzieć, zucchiolo w ofercie sklepu zagościło na stałe i obecnie kosztuje 3,99 złote za sztukę . Sprawdź przepis na zupę gołąbkową oraz dowiedz się, jak przygotować wyśmienity deser z truskawek .

biedronka zucchiolo.jpg
Fot. strona internetowa/gazetki.pl
Znajoma dała mi przepis na swoją słynną ogórkową. Cały sekret smaku tkwi w 1 prostym dodatku
Smaki PRL na dobre zagościły w Radomiu. W mieście trwa niezwykła akcja
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy