Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znajoma dała mi przepis na swoją słynną ogórkową. Cały sekret smaku tkwi w 1 prostym dodatku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.06.2024 08:46

Znajoma dała mi przepis na swoją słynną ogórkową. Cały sekret smaku tkwi w 1 prostym dodatku

zupa ogórkowa
Fot. YouTube/Searching For Taste

Zupa ogórkowa może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy dodać do niej 1 niespodziewany składnik. Ten sposób dostałem od znajomej i teraz korzystam z niego nieustannie. Czytaj dalej, a chętnie się nim z tobą podzielę.

Zupa ogórkowa smaczna jak nigdy dotąd

Polacy uwielbiają zupy. Nic więc dziwnego, że w naszych jadłospisach znalazło się ich aż tak wiele. Jedną z najbardziej lubianych jest zupa ogórkowa. 

Moja znajoma gotuje jedną lepszych zup ogórkowych. Od dawna prosiłem ją o przepis, jednak dopiero ostatnio podzieliła się nim ze mną. Długo nie chciała tego zrobić, ponieważ do swojej ogórkowej dodaje jeden tajemniczy składnik, który odmienia jej klasyczny smak. Dowiesz się o nim więcej z dalszej części artykułu.

boczek.jpg
Fot. Canva/oceane2508
Smaki PRL na dobre zagościły w Radomiu. W mieście trwa niezwykła akcja

Nie może zabraknąć tego składnika

Wiadomo, że nieodłącznym składnikiem tej zupy są kiszone ogórki, bo to właśnie one sprawiają, że ta zupa smakuje aż tak dobrze. Nie każdy jednak wie, że można dodać także podsmażony boczek. Właśnie tak robi moja znajoma i to  ten składniki odmienia smak zupy. Dodaj go, a już zawsze będziesz gotować ogórkową właśnie w ten sposób. Listę z potrzebnymi produktami oraz przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Składniki:

  • 3 l bulionu
  • 1 kg kiszonych ogórków
  • 250 g boczku w kawałku
  • 1 kg ziemniaków
  • śmietana 18%
  • pieprz
  • sól

Zupa ogórkowa

Zacznij od pokrojenia boczku w małą kostkę. Następnie podsmaż go na patelni, do momentu zarumienienia. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podgotuj przez 15 minut w osolonej wodzie. Kiszone ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki. 

Bulion przelej do garnka. Dodaj do niego starte ogórki, podsmażony boczek oraz podgotowane ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu. 

Kiedy ziemniaki będą miękkie, delikatnie przypraw zupę solą oraz pieprzem. Na koniec zabiel zupę śmietaną i gotowe. Podawaj na obiad, a domownicy z całą pewnością docenią jej smak. Sprawdź przepis Okrasy na zaskakujący farsz do pierogów oraz sprawdź domowy sposób na zarazę ziemniaczaną

ogórkowa.jpg
Fot. Canva/kwasny221