Smakosze.pl Porady Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób

10 grudnia 2023

Smażenie karpia nie jest banalne. Ryba wymaga odpowiedniego przygotowania, a czasami nawet mimo to mąka pali się w trakcie jej przyrządzania. Tomasz Strzelczyk pokazał jak temu zapobiec. Jego patent jest genialny.

Ułatwienie podczas smażenia karpia

Mąkę zazwyczaj dodaje się do smażonych przysmaków, aby zapobiec pryskaniu tłuszczu. Niestety, potrafi ona dość mocno zrumienić się na patelni , a to wpłynie na smak naszych przyrządzanych potraw.

Taka sytuacja często ma miejsce podczas smażenia karpia. Świąteczną rybę można jednak przyrządzić bez trudu dzięki kuchennej sztuczce pokazanej przez Tomasza Strzelczyka. Nie jest ona skomplikowana.

Karp w kawałkach przed smażeniem.jpg
canva/Nikolay Artjuhoff
Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca

Tomasz Strzelczyk ma patent na smażenie karpia

Co robi kucharz, by zapobiec paleniu się mąki? Na pewno nie rezygnuje z jej dodatku, bo jej rola jest nieoceniona w przygotowaniu świątecznej ryby. Nim jednak obtoczony w produkcie karp wyląduje na patelni z rozgrzanym tłuszczem, trafia jeszcze na chwile do zimnej wody.

Kucharz, posługując się kuchennymi szczypcami, po prostu zanurza mięso w płynie na chwilę i od razu je wyjmuje. Wody na rybie nie gromadzi się dużo, więc od razu można ją położyć na patelni i smażyć.

O czym pamiętać podczas smażenia karpia?

Kawałki ryby zawsze należy smażyć, zaczynając od skóry. Jest ona nieco twardsza i wymagać będzie więcej czasu, by osiągnąć odpowiednią konsystencję. Warto też wiedzieć, że właściwe usunięcie śluzu i nacięcie mięsa ryby sprawi, że będzie wyjątkowo smaczna po przyrządzeniu .

Na naszej stronie znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na świąteczną rybę. Zamiast smażenia karpia warto spróbować wersji po żydowsku — Magda Gessler ją uwielbia. Być może skusi was też patent na karpia z pieczarkami i cebulką .

Smażenie karpia może być proste.jpg
canva/iaroshenko

Źródło: FB/Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy