Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca

Zupa krupnik
Źródło własne

Zupa jest idealna na chłody. Moja mama zawsze gotowała sycącą i prostą potrawę na bazie mięsa drobiowego. Jeden jej składnik sprawiał, że była naprawdę smaczna. Ostatnio udało mi się zdobyć przepis. Musicie spróbować.
 

Sycąca i pożywna zupa jak u mamy

Mamy i babcie gotują jak nikt inny. Długo samodzielnie eksperymentowałam z zupami, nim odważyłam się poprosić o przepis na danie, które w mojej pamięci miało miejsce szczególne. W końcu jadałam je przy każdej wizycie w domu rodzinnym.

Jednak, gdy już zabrałam się za przygotowanie krupniku, okazało się, że jest ono banalne. Trochę żałowałam, że wcześniej nie skusiłam się na ten przysmak. Z czasem okazało się, że jeden składnik pozwala uzyskać różne rezultaty.

Zupa gotowana przez mamę.jpg
canva/Robert Kneschke
Ile?! Tyle trzeba zapłacić za karpia w Biedronce i Lidlu. Cena za makowiec też zaskakuje

Przepis na sycącą zupę mojej mamy

Kasza jęczmienna dodana do zupy sprawia, że potrawa przyjemnie gęstnieje i staje się jeszcze bardziej sycąca. Takie danie jest kojące, a my nie czujemy głodu przez długie godziny. Trzeba jednak wybrać odpowiedni typ kaszy. Na szczęście szybko dowiedziałam się jaki.

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • pół dużego selera
  • 1 biała część małego pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • sos sojowy (opcja)

Kilka tanich produktów w mig przemieni się w smakowitą zupę. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko dużego garnka, w którym zmieszczą się składniki. Resztę przydatnych informacji znajdziecie w zamieszczonej poniżej instrukcji. Warto się skusić.

Jak zrobić pyszną zupę? Postawcie na krupnik

Zaczynam od zalania umieszczonego w dużym garnku mięsa zimną wodą. Doprowadzam całość do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu, zbierając tworzącą się na powierzchni pianę. Wrzucam obrane i umyte warzywa w kawałkach oraz przyprawy w całości, czyli liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Gotuję około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyjmuję je z wywaru. Wrzucam oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę jęczmienną. Wsypuję też trochę soli i gotuję wszystko około 20 minut. W tym czasie kasza i ziemniaki zmiękną, a zupa znacznie zgęstnieje.

Gdyby zupa wyszła zbyt zwarta, wlewam wodę. Wyjęte wcześniej jarzyny kroję w talarki lub kostkę. Dodaję do dania wraz z posiekaną natką pietruszki. Próbuję zupy, a gdyby była mało wyrazista, wlewam do niej wlać trochę sosu sojowego, który doda nam smaku umami.

Jak podać krupnik?

Zupa nie wymaga wielu dodatków. Warto jednak zjeść ją z kromką świeżego chleba, by była jeszcze bardziej sycąca. Nietypowym, acz smacznym dodatkiem będzie też ugotowana ciecierzyca.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sycące zupy. Spróbujcie koniecznie pomidorowej w wersji z czerwoną soczewicą. Być może skusi was też danie z dodatkiem groszku i kilku innych sezonowych warzyw.

Znakomity krupnik jak u mamy.jpg
canva/Dar1930