Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
![Magdy Gessler gotuje danie wigilijne](https://images.iberion.media/images/1920/Magdy_Gessler_gotuje_danie_wigilijne_a133d72c37.jpg)
Magda Gessler ujawniła, jakie jest jej ulubione danie wigilijne. Restauratorka pokazała też, jak je przygotowuje. Potrawa jest czasochłonna, ale to klasyk i smakuje fantastycznie. Warto ją przygotować.
Najlepsze danie wigilijne od Magdy Gessler
Świąteczne potrawy mają swój urok. Wiele z nich jadamy tylko w tym czasie. Do takich przysmaków z pewnością należy danie wigilijne, które na swoim kanale YouTube pokazała Magda Gessler.
Restauratorka wyjawiła, że jej ulubionym przysmakiem jest ryba i to nie byle jaka, bo przez wielu wybierana na świąteczny stół. Jak sama wskazuje, danie wigilijne jej autorstwa jest smaczne i dość oszczędne. Co to takiego? Odpowiedź na pytanie wraz z przepisem znajdziecie w dalszej części artykułu.
![Krojenie warzyw na danie wigilijne.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Krojenie_warzyw_na_danie_wigilijne_f2f556063c.jpg)
Przepis na karpia po żydowsku Magdy Gessler
Klasyczna świąteczna ryba w pełnej smaku galarecie spodoba się niejednemu smakoszowi wigilijnych przysmaków. Zrobienie jej wymaga cierpliwości — bulion na galaretę należy długo gotować. Efekty są jednak tak znakomite, że nawet wybredni spróbują.
Składniki na farsz:
- 2 filety z karpia
- pół chałki bez dodatku wanilii
- 3 średnie cebule
- 2 duże jajka
- 500 ml wody
- 200 g masła
- 50 g migdałów blanszowanych
- 50 g rodzynek
- miód w ilości do smaku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na galaretę
- głowa, szkielet i ogon karpia
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 5 niedużych cebul
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziele angielskie
- kilka goździków
- sól i pieprz w ilości do smaku
- białka do klarowania
- woda
Składników zgromadzić trzeba sporo, czasu poświęcić też niemało. Wysiłek jednak zdecydowanie się opłaci, bo goście i rodzina zjedzą to danie wigilijne w tempie ekspresowym. Zerknijcie na instrukcję i koniecznie przygotujcie.
![Karp Magdy Gessler.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Karp_Magdy_Gessler_5014c19959.jpg)
Jak zrobić karpia od Magdy Gessler? Zaczynam od galarety
Zrobiłam ulubione danie wigilijne w domu i byłam zachwycona. Zaczęłam od przygotowania bulionu. Wszystkie składniki galarety umieściłam w garnku, uprzednio obierając, myjąc i krojąc warzywa w grube plastry lub kawałki. Zalałam zimną wodą i gotowałam na wolnym ogniu przez kilka godzin.
Uzyskałam klarowny wywar, do którego wlałam roztrzepane białka. Doprowadziłam do ich ścięcia, a następnie odcedziłam wszystko przez gazę. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem i przeniosłam do lodówki na czas przygotowania farszu.
![Karp delikatny od Magdy Gessler.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Karp_delikatny_od_Magdy_Gessler_a0483457ff.jpg)
Danie wigilijne Magdy Gessler ma pyszny farsz
Karpia umyłam i posoliłam. Mięso starannie oddzieliłam od skóry. Chałkę namoczyłam w wodzie i zmełłam wraz z wcześniej przygotowanymi filetami ryby. Żółtka roztarłam z połową porcji masła. Białka ubiłam na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam na pozostałym kawałku tłuszczu.
Po ostudzeniu połączyłam ją z białkami i mięsem z chałką. Dodałam namoczone rodzynki i migdały. Doprawiłam wszystko solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz miodem.
Farsz zawinęłam w jałową ścierkę i gotowałam w wywarze do miękkości. Karpia ułożyłam na półmisku. Udekorowałam rodzynkami i migdałami, a następnie zalałam tężejącą galaretą i odstawiałam, by wszystko w pełni zastygło.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania wigilijne. Oprócz karpia po żydowsku polecamy sałatkę jarzynową Magdy Gessler oraz wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami od Ewy Wachowicz.
![Danie wigilijne Magdy Gessler jest pyszne.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Danie_wigilijne_Magdy_Gessler_jest_pyszne_401e358e12.jpg)
Źródło: YT/Magda Gessler
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![Magda Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01613826_0004_40030fef4c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_289731181d.jpg)
![Cola pasuje do żeberek](https://images.iberion.media/images/origin/Cola_pasuje_do_zeberek_062b8201e4.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Lanckorona](https://images.iberion.media/images/origin/lanckorona_4f0997e243.jpg)
![Misheel Jargalsaikhan](https://images.iberion.media/images/origin/Misheel_Jargalsaikhan_fot_KA_Pi_F_0e4ceaa9e1.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![kierowca PKS](https://images.iberion.media/images/origin/y_81dbdd82c8.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![SARS-COV-2 JN1](https://images.iberion.media/images/origin/COVID_19_fot_Pxhere_DALL_E_d5e75031d4.png)
![Andrzej z Plutycz](https://images.iberion.media/images/origin/Andrzej_z_Plutycz_9d20d7491a.jpg)
![NFZ a składka zdrowotna](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_7c072182a7.png)
![Lotto](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T080401_614_7993dfdd20.png)