Mój karp nie ma ości, ani nie pachnie mułem. Nie muszę go moczyć w mleku, wystarczą te 2 zasady
![Smażony karp](https://images.iberion.media/images/1920/smazony_karp_536d3479ed.jpg)
Smażony karp może zachwycić smakiem. Proste kulinarne triki sprawią, że ani posmak mułu, ani ości nie będą przeszkadzały w jedzeniu. Wcale nie wymagają wiele wysiłku, a efekt powala. Musicie koniecznie je wypróbować przy robieniu karpia na święta.
Smażony karp będzie smaczny
Wiele osób stawia na moczenie oczyszczonego karpia w mleku, aby zapewnić sobie miękkość rybiego mięsa. Ma ono także pomóc pozbyć się nieprzyjemnego zapachu oraz smaku. Czynność ta jednak nie jest aż tak istotna, jak te, o których przeczytacie poniżej. Ości i mulisty aromat przestaną być problemem.
Zamiast używać mleko, warto dokładnie przygotować mięso jeszcze przed smażeniem. Włożony wysiłek z pewnością się opłaci. Co dokładnie należy zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
![Nacinanie karpia.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Nacinanie_karpia_588325a499.jpg)
Przepis na wyśmienitego smażonego karpia
Zamiast moczenia w mleku, warto karpia dobrze oczyścić. Kluczowe jest dokładne usunięcie śluzu z ryby. Potem mięso nacinamy, nacieramy solą i zanurzamy w soku z cytryny. Dzięki temu po usmażeniu w panierce będzie delikatny, pełen smaku i pozbawiony ości. Tak karpia przyrządzano w moim domu rodzinnym i wszystkim smakował.
Składniki:
- 1 spory filet z karpia ze skórą
- 2 niezbyt duże cytryny
- 15 g soli
- 20 g mąki pszennej
- 30 g bułki tartej
- 40 g masła klarowanego do smażenia
Wielu składników do zrobienia smacznej wigilijnej tryby nie potrzeba. Szczegóły jednak mają ogromne znacznie. W poniższej instrukcji zdradza, jak przygotować karpia, który każdemu posmakuje.
Jak zrobić smażonego karpia? 2 czynności sprawią, że będzie pyszny
Zaczynam od usunięcia łusek ze skóry karpia, jeśli są obecne. Robię to poprzez przesunięcie ostrą stroną noża po skórze ryby - od strony ogona do tej, gdzie była głowa. Z ryby w podobny sposób usuwam śluz, wcześniej starannie ją opukując pod bieżącą wodą. To właśnie on odpowiada za posmak mułu, często obecny w niewłaściwie przygotowanym karpiu.
Teraz obracam filet skórą do dołu i nacinam mięso dość gęsto i praktycznie do skóry. Pomoże to rozdrobnić ości, które później ulegną wysmażeniu podczas przyrządzania na patelni. Karpia kroję jeszcze na mniejsze kawałki i przenoszę do miski. Starannie nacieram solą.
Z cytryn wyciskam sok i wlewam go do ryby. Przykrywam folią spożywczą, tak aby nie miała kontaktu z powietrzem. Przenoszę do lodówki na 30 minut. Po tym czasie karpia starannie odsączam.
Rybę panieruję w mieszance bułki tartej oraz mąki pszennej, dokładnie dociskając kawałki filetu — panierka będzie lepiej przylegała. Smażę na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, zaczynając od strony ze skórą.
Po 5 minutach przyrządzania smażonego karpia obracam, a następnie czekam jeszcze 2 minuty. Rybę osuszam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak podać smażonego karpia?
Dobrym pomysłem jest serwowanie świątecznej ryby z ćwiartkami cytryny oraz plastrami masła czosnkowego. Wybierzcie tylko taki tłuszcz, który nie jest mocno doprawiony. W przeciwnym wypadku dodatek zdominuje smak karpia.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na świąteczne frykasy. Oprócz smażonego karpia polecamy śledzie w curry — zachwycą amatorów nieoczywistych smakołyków. Sprawdźcie też jak smakuje tradycyjna ryba po grecku.
![usmażony karp.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/usmazony_karp_4a703569c7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_b82af4b8c1.jpg)
![karkówka](https://images.iberion.media/images/origin/karkowka_3187885916.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Lady Gaga](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T195907_952_4bf49a987d.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Smutna seniorka](https://images.iberion.media/images/origin/Smutna_seniorka_8492eb7776.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)