Smakosze.pl Przepisy Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty, lepsza niż z restauracji
canva/yummypic

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty, lepsza niż z restauracji

29 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z czerwonej kapusty jest często podawana w restauracjach wraz z ziemniakami i smażonym mięsem. Jeśli chcesz cieszyć się jeszcze lepszym smakiem niż w lokalu, przedstawiamy poniższą recepturę. Korzystając z niej i stosując wymienione w niej kroki, można przygotować w kilka chwil pyszną i pięknie wyglądającą surówkę.

Surówka z czerwonej kapusty to przepis zaskakująco banalny, który od gotującego wymaga jedynie podstawowej umiejętności obsługi noża - chyba, że kapustę szatkuje się mandoliną do warzyw, wtedy nawet nóż nie jest konieczny. Podając taką surówkę do obiadu, natychmiast usłyszysz głośne zachwyty.

Aby skontrować ogólnie słodki profil smaku surówki, dodaje się do niej odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Na początku warto wlać tylko odrobinę i z czasem dostosować ilość kwasu. Zawsze można bowiem dodać więcej.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 1 marchew

  • pęczek natki pietruszki

  • pęczek koperku

  • 3 łyżki majonezu

  • 4 łyżki octu jabłkowego

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Na początku oderwij z kapusty wierzchnie brzydkie liście, a całą główkę opłucz pod bieżącą wodą. Przetnij ją na pół, wytnij głąb i poszatkuj w cienkie paseczki. Przełóż kapustę do miski, zasyp odrobiną soli i odstaw na 20 minut na bok.

W czasie gdy kapusta puszcza soki, zajmij się resztą produktów. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj ją w drobną kostkę. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę umyj, obierz i również zetrzyj, jak jabłko.

Z kapusty zlej wodę i dodaj do niej rozdrobnione warzywa. Posiekaj świeżą natkę pietruszki oraz koperek. Połącz je z majonezem, dopraw sos octem, solą, świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Wymieszaj sos z warzywami, wstaw do lodówki na 30 minut i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z białej kapusty, rodzynek oraz orzechów.

Projekt bez tytułu - 2021-11-29T213950.795o

Źródło: canva/Tolgataz, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy