Smakosze.pl Przepisy Tradycyjny przepis na staropolski bigos
canva/Lilechka75

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

15 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Bigos to danie uniwersalne. Doskonałe na rodzinne spotkania, posiadówkę ze znajomymi i na co dzień. Przygotowuje się go na wiele sposobów, ale z pewnością każdemu posmakuje tradycyjny, staropolski bigos. Przyrządzisz go według naszego przepisu.

Choć każdy ma z pewnością swój sposób na ugotowanie bigosu , to na pewno nie może w nim zabraknąć kiszonej kapusty, mięsa i przypraw. Istotnym dodatkiem są suszone grzyby, wędzonka czy suszone owoce. Ale to już każdy dodaje według swojego uznania. Jednak warto choć raz ugotować bigos staropolski, a na pewno będziecie do niego wracać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 1 kg białej, świeżej kapusty

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. z łopatki

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • olej

  • 300 g kiełbasy

  • 300 g wędzonego boczku

  • 200 g suszonych śliwek

  • 1,5 szklanki wytrawnego, czerwonego wina

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • kilka jagód jałowca

  • 3 listki laurowe

  • sól, pieprz

Przygotowanie staropolskiego bigosu

Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na kilka godzin. Grzyby gotuj w wodzie z namaczania ok. 15 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową, większe pokrój w paski. Wywar zachowaj.

Kiszoną kapustę włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj przyprawy, gotuj godzinę. Białą kapustę poszatkuj, zalej wodą, zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj 30 minut. Odcedź, dodaj do kiszonej kapusty razem z grzybami i wywarem z grzybów.

Mięso opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na patelni z olejem, oprósz solą, podlej niedużą ilością wrzątku, duś ok. 20 minut. Dodaj do kapusty, gotuj na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju, dodaj do kapusty. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojony boczek i kiełbasę, również dodaj do gotującego się bigosu.

Do bigosu wlej czerwone wino, dodaj też opłukane, pokrojone śliwki. Gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 1,5 godziny. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do następnego dnia.

2 i 3 dnia bigos gotuj jeszcze po ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie bigos nabiera właściwego smaku.

suszone śliwki
suszone śliwki

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy