Smakosze.pl Przepisy Trik szefa kuchni na złocistą, chrupiącą skórkę kurczaka. Wychodzi za każdym razem
canva/Tatiana Volgutova, Getty Images Pro

Trik szefa kuchni na złocistą, chrupiącą skórkę kurczaka. Wychodzi za każdym razem

23 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczony kurczak bez intensywnej w smaku i chrupiącej skórki nie jest zbytnio lubiany. Jeśli masz problem z uzyskaniem idealnej skórki, skorzystaj z triku szefa kuchni. Polega on na polaniu surowego kurczaka wrzątkiem. Dzięki temu skórka znacznie łatwiej nabiera chrupkości, niżej zamieszczamy dokładną instrukcję.

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką jest pysznym zwieńczeniem gotowania. Wgryzając się wtedy w mięso, można poczuć silną satysfakcję z dobrze wykonanej pracy i jeszcze lepszych efektów.

Trick z wrzątkiem jest szeroko stosowany przez szefów kuchni, którzy w taki sposób otrzymują za każdym razem perfekcyjną skórkę. Wykorzystując produkt, który każdy ma w domu, czyli wrzątek, można praktycznie za bezcen cieszyć się restauracyjną jakością.

Przepis na pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka

  • wrzątek

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od wyjęcia kurczaka z lodówki i ułożenia go na czystej blaszce do pieczenia skórką do góry. Zagotuj w czajniku sporą ilość wody, a następnie polej nią mięso. Skórka zacznie się kurczyć, co jest znakiem, że trick działa.

Drób dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym, posmaruj z każdej strony olejem i obtocz równomiernie mieszanką przypraw. Przykryj go folią i odstaw na bok, żeby trochę się zamarynował.

W międzyczasie nastaw piekarnik na temperaturę 190 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik się rozgrzeje, wstaw do niego blachę. Piecz mięso przez około 50 minut, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.

Kurczak pieczony

Źródło zdjęcia: canva/The Majoy Siason Collection

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy