Smakosze.pl Przepisy Ubijam ugotowane ziemniaki i zapiekam z kilkoma dodatkami. Ten pyszny obiad starcza na kilka dni
youtube.com/@einfachundlecker04

Ubijam ugotowane ziemniaki i zapiekam z kilkoma dodatkami. Ten pyszny obiad starcza na kilka dni

27 lutego 2024

Oto niezwykły przepis na zapiekankę ziemniaczaną. W tej wersji jest lekka, puszysta, niemal kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Sekretem jest odpowiednie potraktowanie ziemniaków stanowiących bazę tej pysznej obiadowej potrawy.

Zapiekanka z ziemniaków

Jak wiadomo, z ugotowanymi ziemniakami można zrobić niemal wszystko. Także jeśli chodzi o przygotowanie ich do zapiekanki, zwłaszcza, że ten rodzaj dania bardzo wiele znosi. Jednak ziemniaki obrobione w sposób, który tu pokazujemy, prezentują się w tym daniu wyjątkowo wdzięcznie.

Z ugotowanych bulw przygotowujemy tu puszyste, leciutkie ciasto, a następnie zapiekamy je dwa razy . Za drugim wzbogacamy je o farsz – ten zaś ma być tylko lekko muśnięty temperaturą piekarnika. Dzięki temu całość jest lekka nie tylko w smaku, lecz także w strukturze.

gotowa zapiekanka
youtube.com/@einfachundlecker04
Odchudzanie – start! Pij codziennie ten napój gwiazd, a szybko poczujesz efekty

Zapiekanka ze startymi ziemniakami

Taka zapiekanka wyjdzie nawet z puree ziemniaczanego, które czasem zostaje po obiedzie. W naszej wersji ziemniaki przyprawiamy, by nabrały wyrazistości . Kanał Einfach und Lecker, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, pokazuje wersję łagodniejszą w smaku.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g surowego boczku
  • ¼ kg pomidorków cherry
  • 100 g startej mozzarelli
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Zapiekamy puree ziemniaczane

Jeśli nie używamy puree ziemniaczanego z poprzedniego obiadu, ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy, najlepiej w lodowatej kąpieli. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo rozbijamy tłuczkiem. Dodajemy jajko, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Wykładamy ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni .

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i boczek pokrojony w słupki i smażymy, aż będzie złocisty. Po wyjęciu bazy zapiekanki z piekarnika, wykładamy na nią przestudzoną zawartość patelni. Startym serem mozzarella dokładnie posypujemy całą zapiekankę i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut . Kiedy ser będzie zapieczony i złocisty, zapiekanka będzie gotowa.

Wypróbuj też przepisy na schab w galarecie według Heni Foks i okazały biszkopt z galaretką .

masa na zapiekankę
youtube.com/@einfachundlecker04
Tą zupą najesz się bardziej niż drugim daniem. Jest tak dobra, że robię ją praktycznie co tydzień
Tego jeszcze nie było, Lidl poszedł na całość. Do końca lutego 300 produktów za ułamek ceny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy