Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina zawsze na Wielkanoc domaga się tego ciasta. Jest po prostu wyśmienite
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.02.2024 09:49

Rodzina zawsze na Wielkanoc domaga się tego ciasta. Jest po prostu wyśmienite

ciasto z galaretką
YouTube/@WystrzalowaKuchnia

Na Wielkanoc przygotuję ciasto pełne smaku i kolorów. Apetyczne galaretki cieszą oczy i zachęcają do spróbowania. Dzięki temu przepisowi każdy poradzi sobie ze zrobieniem tego efektownego, wielkanocnego ciasta. 

Ciasto na Wielkanoc pełne kolorów

Czy już masz pomysł na wielkanocne ciasto? Jeśli wciąż zastanawiasz się nad świątecznym deserem, to polecam przepis na pyszne i efektowne ciasto. Wypiek kusi kolorami i smakiem barwnej galaretki. Kakaowy biszkopt rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy chce dokładkę tego ciasta.

Dzięki temu przepisowi upieczesz ciasto, które będzie hitem na wielkanocnym stole. Apetyczne i pełne barw zostanie zjedzone aż do ostatniego okruszka. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Wystrzałowa Kuchnia. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto z galaretką
YouTube/@WystrzalowaKuchnia
Mój teść robi najlepszą surówkę z kapusty. Bije na głowę te z restauracji

Jak zrobić ciasto z galaretką na Wielkanoc?

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu kakaowego. Białka ubij z solą i cukrem, dodaj po jednym żółtku. W misce wymieszaj mąkę, proszek i kakao. Następnie składniki wsyp do ubitych jajek i wlej wodę, olej i wymieszaj. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 35 minut w 180 stopniach. Zdrap wierzchnią warstwę, bo przyda się do posypania ciasta.

Gdy wystygnie przekrój na pół. Teraz przygotuj jasny biszkopt. W ten sposób jak biszkopt kakaowy. Piecz krócej, bo 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzenia ciasto pokrój na 10 pasków. Teraz zajmij się przygotowaniem ponczu. Do pół szklanki herbaty dodaj sok z połowy cytryny, łyżeczkę cukru i wymieszaj. 

Ciasto z galaretką dla każdego łasucha

Składniki na masę budyniową:

  • ½ litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Potrzebne galaretki:

  • 2 opakowanie galaretki zielonej (każdą rozpuść w 800 ml wody)
  • 2 opakowania galaretki żółtej
  • 2 opakowania galaretki czerwonej
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

Przygotuj masę budyniową. Z ½ litra mleka odlej ½ szklanki, wsyp budyń, cukier i wymieszaj, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego budyń. Gotuj na małym ogniu i mieszaj. Odstaw do wystudzenia. Miękkie masło ucieraj, dodając po łyżce budyniu. Na galaretki przygotuj 4 miski. Do każdej dodaj te same kolory, zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia. 

Teraz biszkopt ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nasącz połową ponczu, posmaruj kremem i układaj w odstępach jasne paski biszkoptu. Każdy pasek smaruj kremem, między paskami układaj galaretki, a na nie znów paski jasnego biszkoptu. Połóż górną część kakaowego biszkoptu, nasącz ponczem i posmaruj kremem. Posyp zdrapaną wcześniej warstwą biszkoptu. Wstaw na kilka godzin do lodówki, a później podawaj. Pisaliśmy o pomidorowej zabielanej serkiem ricotta. Radziliśmy, jakiej kawy należy unikać. 

ciasto z galaretką
YouTube/@WystrzalowaKuchnia

Źródło: YouTube/@WystrzalowaKuchnia

Zdjęcia: screen YouTube/@WystrzalowaKuchnia