UE potwierdziła. Mąka z larwami owadów została dopuszczona do sprzedaży
Larwy i owady zazwyczaj kojarzą nam się z zepsuciem produktów. Niebawem nasza perspektywa ma się zmienić. Unia Europejska zdecydowała o dopuszczeniu pleśniaka lśniącego jako składnika produktów żywnościowych. Przyjęto także rozporządzenie zezwalające na stosowanie mąki ze świerszczy.
Nietypowe produkty wkrótce staną się bardziej powszechne. Znane już ludziom w innych zakątkach świata produkty niebawem zagoszczą na europejskich stołach. Unia Europejska wydał dwa istotne rozporządzenia w sprawie larw i świerszczy. Zapoznałyśmy się ze szczegółami.
Larwy będą elementem żywienia człowieka
Choć pomysł spożywania larw może wydawać się absurdalny, w czasach, gdy produkcja mięsa i nabiału staje się coraz bardziej szkodliwa dla planety, jest to bardzo rozsądny ruch. Jak czytamy w uzasadnieniu rozporządzenia dopuszczającego na rynek krajów członkowskich larw Alphitobius diaperinus, owady „są wysoce odżywczym i zdrowym źródłem żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów."
Unijne autorytety argumentują więc, że mogą być „alternatywnym źródłem białka ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę” i od 26 stycznia larwy będą pojawiać się na rynku w postaci mrożonej, suszonej, sproszkowanej lub w formie pasty.
Nowy produkt żywnościowy oznaczany będzie jako „larwy Alphitobius diaperinus (pleśniakowca lśniącego)". Podane będzie także ostrzeżenie o możliwości uczulenia na produkt, które dotyczyć może osób już teraz źle reagujących na kurz i skorupiaki.
Nie tylko larwy trafią na nasze stoły
Przedmiotem unijnego rozporządzenia, które w życie wchodzi 24 stycznia, są świerszcze, a konkretnie mąka z tych owadów. Unia Europejska zdecydowała się dopuścić ją jako dodatek do dań. Producenci żywności od teraz mogą stosować ją do produkcji m.in. pizzy, makaronów, wszelkich wyrobów piekarniczych, przekąsek, sosów, a nawet produktów piwopodobnych czy serwatki w proszku.
Lista zastosowań jest obszerna, a procedura pozyskiwania proszku z owadów również została ściśle ustalona. Świerszcze, które mają stać się mąkę, będą przez dobę podlegać postowi, zostaną zamrożone i starannie oczyszczone oraz przetworzone termicznie. Bezpośrednio przed zmieleniem zostanie z nich też wyekstrahowany olej.
Czy nowe źródła białka zostaną dobrze przyjęte przez konsumentów? Zwyciężyć może ciekawość, a z czasem być może także ceny. Trend jednak wydaje się nie do zatrzymania. W trakcie oceny ekspertów wspólnoty jest bowiem osiem kolejnych wniosków dotyczących żywności na bazie owadów.
Do czasu wprowadzenia larw i owadów na szeroką skalę warto wesprzeć planetę, wybierając dania roślinne. Na naszej stronie znajdziecie m.in. pyszną warzywną wersję smalcu oraz patent na aromatyczny rosół bez mięsa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne
-
Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: farmer, cowzdrowiu