Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne

Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne

Gołąbki siostry Anieli
Screen z kanału Religia TV na YouTube

Gołąbki siostry Anieli nie mają sobie równych. Sekretem ich niesamowitego smaku są dwie sztuczki. Siostra Aniela poleca, by do farszu dodawać ryż gotowany z dodatkiem masła i soczyste mięso z rosołu. Dzięki temu jej gołąbki na długo pozostają w pamięci. Całość podana jest z sosem pomidorowym i smakuje obłędnie. Spróbujecie?

Wykorzystanie mięsa z rosołu i ryżu gotowanego z dodatkiem odrobiny masła znakomicie wpływa na smak gołąbków. Siostra Aniela serwuje je z aromatycznym sosem pomidorowym zagęszczonym jasną zasmażką. Receptura jest dziecinnie prosta, a danie zachwyca. Warto skosztować.

Przepis na gołąbki siostry Anieli

Składniki:

  • 1 większa główka kapusty białej

  • 500 g suchego ryżu

  • 1 litr wody

  • 1 łyżka masła

  • 400 g mięsa z rosołu

  • rosół

  • około 700 ml przecieru pomidorowego

  • około 60 g masła

  • 30 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • pieprz czarny mielony do smaku

Jak zrobić najlepsze gołąbki? Siostra Aniela podpowiada

Kapustę parzymy w osolonym wrzątku, uprzednio wycinając głąb. Po 10-15 minutach liście powinny zacząć odchodzić od główki. Zdejmujemy je i studzimy. Usuwamy nerwy. Zmielone w maszynce mięso z rosołu łączymy z ryżem ugotowanym w litrze wody z dodatkiem masła.

Solimy i obficie doprawiamy pieprzem. Farszem wypełniamy przygotowaną wcześniej kapustę i ciasno zwijamy. Gdy już cały garnek będzie ciasno wypełniony zawijasami, małe liście układamy na wierzchu potrawy.

Całość zalewamy rosołem i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 60 minut, licząc od momentu zagotowania. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego, zrumienionej na maśle mąki i odrobiny rosołu, czyli zasmażki. Podajemy.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na pyszne gołąbki. Polecamy jarski rarytas z 1910 roku z farszem na bazie kaszy jaglanej. Być może skusi was też sycąca odsłona z czerwoną soczewicą, pieczarkami i serem feta.

Gołąbki siostry Anieli są doskonałe
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Religia TV