Smakosze.pl
Gołąbki siostry Anieli

Screen z kanału Religia TV na YouTube

Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gołąbki siostry Anieli nie mają sobie równych. Sekretem ich niesamowitego smaku są dwie sztuczki. Siostra Aniela poleca, by do farszu dodawać ryż gotowany z dodatkiem masła i soczyste mięso z rosołu. Dzięki temu jej gołąbki na długo pozostają w pamięci. Całość podana jest z sosem pomidorowym i smakuje obłędnie. Spróbujecie?

Wykorzystanie mięsa z rosołu i ryżu gotowanego z dodatkiem odrobiny masła znakomicie wpływa na smak gołąbków. Siostra Aniela serwuje je z aromatycznym sosem pomidorowym zagęszczonym jasną zasmażką. Receptura jest dziecinnie prosta, a danie zachwyca. Warto skosztować.

Naleśniki bez mąki

Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na gołąbki siostry Anieli

Składniki:

  • 1 większa główka kapusty białej

  • 500 g suchego ryżu

  • 1 litr wody

  • 1 łyżka masła

  • 400 g mięsa z rosołu

  • rosół

  • około 700 ml przecieru pomidorowego

  • około 60 g masła

  • 30 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • pieprz czarny mielony do smaku

Jak zrobić najlepsze gołąbki? Siostra Aniela podpowiada

Kapustę parzymy w osolonym wrzątku, uprzednio wycinając głąb. Po 10-15 minutach liście powinny zacząć odchodzić od główki. Zdejmujemy je i studzimy. Usuwamy nerwy. Zmielone w maszynce mięso z rosołu łączymy z ryżem ugotowanym w litrze wody z dodatkiem masła.

Solimy i obficie doprawiamy pieprzem. Farszem wypełniamy przygotowaną wcześniej kapustę i ciasno zwijamy. Gdy już cały garnek będzie ciasno wypełniony zawijasami, małe liście układamy na wierzchu potrawy.

Całość zalewamy rosołem i gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 60 minut, licząc od momentu zagotowania. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem przygotowanym z przecieru pomidorowego, zrumienionej na maśle mąki i odrobiny rosołu, czyli zasmażki. Podajemy.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na pyszne gołąbki. Polecamy jarski rarytas z 1910 roku z farszem na bazie kaszy jaglanej. Być może skusi was też sycąca odsłona z czerwoną soczewicą, pieczarkami i serem feta.

Gołąbki siostry Anieli są doskonałe

canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Religia TV

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >