Smakosze.pl Przepisy Ugotuj cytrynę z jajkami. Śniadanie na medal
Fot. Anna Zyśk

Ugotuj cytrynę z jajkami. Śniadanie na medal

18 grudnia 2024

Trudno o coś prostszego niż przepis na pastę jajeczną. Ale odpowiednie przygotowanie jej ma swoje tajemnice. Jedną z nich, dotyczącą obierania jajek, podzieliła się z nami Ania Zyśk.

Sposób na obieranie jajek

Pasta jajeczna rzadko bywa pierwszym wyborem, jeśli chodzi o postać jajek na śniadanie . Jest w końcu tak wiele możliwości, że dodawanie sobie pracy nie zawsze jest kuszące. Jednak trochę inaczej dzieje się, kiedy mamy do wykarmienia większą grupę, jak np. na dużym rodzinnym śniadaniu. Wtedy pasta jajeczna jest łatwiejsza do przygotowania.

Wszystko sprowadza się do obrania jajek i ugniecenia ich z kilkoma dodatkami. Tymczasem Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie profil jedz.pysznie , ma sposób, by ułatwić nam nawet tę czynność.

Nikt nie robi takich mielonych, jak Strzelczyk. Kotlety z tym dodatkiem to cudo

Jak obrać jajka na pastę

Ania Zyśk radzi, by jajka na twardo ugotować razem z cytryną . Kwas cytrynowy zawarty w soku zmiękcza wapienną otoczkę jajka. W ten sposób łatwiej obrać je bez uciążliwych okruszków i rozwalającego się wnętrza. A następnie przygotować prostą pastę jajeczną.

Składniki

  • 4 jajka
  • 30 g majonezu
  • 15 g musztardy
  • Szczypior
  • Sól i pieprz

Pomysł Ani Zyśk na śniadanie

Krok 1 . Gotujemy jajka na twardo z kilkoma plasterkami cytryny.

gotowanie jajek
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Obieramy jajka, siekamy szczypiorek.

obieranie jajek
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Składniki łączymy w miseczce, przyprawiamy solą i pieprzem.

składniki pasty
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Rozgniatamy jajka z majonezem i szczypiorkiem.

rozgniatanie jajek
Fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Mieszamy na pastę i podajemy z pieczywem.

pasta jajeczna na bułce
Fot. Anna Zyśk
Pilny komunikat Agencji Rezerw Strategicznych. Chodzi o polskie masło
Śledzie w oleju czy w śmietanie to nic. Zalej je tym, smak nie z tej ziemi
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy